Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar utforskar sitt jag

Vem är jag? är en fråga man funderar över hela sitt liv. Svaret ändras hela tiden, och ibland blir man själv överraskad över det.
Sundsvalls museum bjöd in 32 ungdomar att försöka ge sina svar i utställningen och boken "Jag - Det blir ofta att man hittar kludd i mina skrivböcker".

För två år sedan visade Sundsvalls museum utställningen "Jag - identitet, makt, sexualitet". Den handlade om hur människor söker sitt jag och skildrades genom konstnärers och fotografers verk.

Den nuvarande utställningen tar avstamp i samma breda tema, jaget och identiteten. Men nu har 32 ungdomar i Sundsvall själva fått uttrycka tankar, känslor, frågor och svar via måleri och dikt. De har bakgrund i ett 20-tal länder, däribland Sverige, och på skolor och fritidsgårdar har de under en tid träffat Iso Porovic och Wejdan Derky, som på uppdrag av museet och studieförbundet Ibn Rushd hjälpt dem använda de (för många) nya uttrycksformerna.

Läs mer om Sundsvalls museums vår: Exposé över en stjärna

Nu har bilder och texter resulteras i en utställning och en bok med samma namn.

– Det gav ungdomarna tillgång till professionella och etablerade konstnärer som många ser som förebilder, säger Lejla Porovic för Ibn Rushd.

Läs mer: Kulturmagasinets vårprogram

Att identitet kan vara många saker visar utställningen och dikterna. Det kan vara minnen, eller sorg efter någon älskad som dött; det kan vara fotbollen, familjen, naturen. "När jag fjällvandrar....kan jag tänka som en fri fågel som flyger", skriver Lamek Yakobi.

Många berättar om musik och dans. "Det är då jag känner mig som mest fri inombords, då jag dansar utan gränser och känner takten i musiken eller prövar min fantasi med min pensel", skriver Mikaela Almroth. "När jag dansar känner jag mig lycklig, för då glömmer jag det dåliga som har hänt," skriver Medina Berisha. Kultur är läkning.

– Folk tror ofta att identitet ligger hos nation eller språk. Men de är unga kände sig ibland som fåglar, ibland som bergstoppar. Då är det deras identitet, säger Iso Porovic.

Wejdan Derky betonar hur viktigt det är att unga får tillgång till konstnärliga uttrycksmedel. Mer än man skulle kunna tro höjer det deras tro på sig själva och sin förmåga.

– Det är rädslan för det nya som hindrar människor, och som begränsar deras kreativitet också. Det ungdomarna sysslar med är konst, för de är ärliga i sina känslor, säger hon.

Att själva få stå bakom en utställning på ett museum är också stort för en grupp unga. Och för museets räkning är det en dörröppnare för nya besökare. Människor som kanske aldrig skulle gå in på ett museum annars kan nu gå dit och se en målning eller en dikt av en ung människa som de känner.

Utställningen pågår 5 - 27 mars.