Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomars syn på rattfylleri oroar

Flera ungdomar i högstadieåldern drar sig inte för att köra moped berusad, eller åka med någon annan som har druckit. Det visar den nyligen genomförda drogvaneundersökningen som omkring 200 ungdomar svarat på.

För första gången har Ånge kommun undersökt ungdomars drogvanor enligt Öckerömodellen. En undersökning som ger nya infallsvinklar på hur ungdomar ser på tobak, alkohol och droger, och där det efterföljande arbetet har gett ett mycket positivt resultat i ursprungskommunen.

– Öckerö har fått ner sina siffror rejält, och det resultat som vi har fått kommer inom kort att läggas ut på kommunens hemsida och förmedlas ut till föräldrarna, säger Åsa Bjöörn, som tillsammans med Leif Jonsson och Renée Degerbo arbetar i kommunens förebyggargrupp.

Eftersom det är första gången som undersökningen genomförs i Ånge så finns det inget tidigare resultat att jämföra med. Ändå finns det ett par punkter som får förebyggargruppen att reagera.

– Vi ser att många ungdomar någon gång har kört moped berusad, eller har blivit skjutsade eller åkt med någon annan person som varit berusad, och det är en attityd som oroar mig, säger Leif Jonsson.

Det går också att utläsa en annan signal i de sammanställda svaren från Minervaskolan, Fränstaskolan och Heliås, och det är att synen på alkohol och droger verkar vara rätt liberal.

– Många vet hur man får tag i narkotika och vilka som håller på, och det ända ner i sjuan, säger Leif Jonsson.

– Sedan vet vi inte om det är nätdroger eller sådant man får tag i på gatan, det framgår inte av svaren, säger Åsa Bjöörn.

Även konsumtionen av alkohol bedöms som förhållandevis hög av förebyggarna. Samma sak när det gäller tillgången till hembränd sprit, där killarna står för den största konsumtionen.

– Däremot så verkar det inte vara några föräldrar som köper ut till sina barn, och det är i alla fall positivt, konstaterar Leif Jonsson.