Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik inblick i NHL-stjärnans liv

Efter drygt sex år i USA tycker inte Victor Hedman han har blivit speciellt mycket amerikan. Han visar runt i sitt stora vackra trähus bara några minuter från arenan och visar hur en typisk uppladdning med Harry inför en hemmamatch ser ut.

Annons

Fem minuter från Amalie Arena med bil ligger Victor Hedmans och sambon Sanna Grundströms hus med andra stora hus inbäddat i frodig grönska ett par-tre slagskott från bukten söder om Tampa.

Det är ett charmigt trähus i gammal stil med en sådan där stor veranda som man förväntar sig i Södern.

Det är här en av NHL:s bästa hockeybackar kopplar av och laddar batterierna.

Trots att det är första advent tar han emot i kortbyxor, som sig bör med 27 grader ute, t-shirt och flippflopp-tofflor. Och bakvänd keps givetvis.

Vad gör du en ledig dag?

– Det blir inte mycket ledig tid. Men då gillar jag mest att vara hemma och umgås med Sanna och den här lilla krabaten, svarar Victor och klappar kärleksfullt den fyraåriga franska bulldoggen Harry.

– Klimatet gör att man försöker komma ut, spela golf eller åka till stranden. Vi umgås också en hel del med några i laget.

Läs också: Många svenskpoäng bakom Detroitseger

Tampas andra svensk Anton Strålman bor ganska nära.

– Han har ju fyra barn. Vi är i lite olika stadier när man kommer till det. Vi umgås väldigt mycket på resorna, är goda vänner och stora fotbollsfans. Annars är det mest Valtteri Filppula, Steven Stamkos, Brian Boyle och Ryan Callahan jag umgås med.

De hittade huset när Victor skrivit på sitt senast kontrakt för drygt tre år sedan.

– Jag ville bo närmare arenan och nära Hyde Park där det finns bio och restauranger på gångavstånd. Svårt att inte trivas här. Man har det bästa av två världar. Ett fantastiskt klimat och väldigt bra hockey med bra fans. Vi har rotat oss väldigt bra. Känns som ett andra hem.

Hur mycket amerikan har du blivit då?

– Jag vet inte om jag blivit det så mycket alls. Lite är klart, man tar efter högtider och sånt. Sedan pratar man ju engelska 90 procent av tiden och jag har lärt mig uppskatta amerikansk fotboll och baseboll.

– Men, lägger han till, jag är fortfarande 100 procent svensk. Vi firar jul den 24:e, inte 25:e. Och då är det riktig svensk jul med klappar under granen och svensk julbord.

Julgranen är klädd redan nu och efter besöket ska Victor och Sanna träffa några i laget för en sen Thanksgivinglunch. Var och en tar med sig något. Victor och Sanna bidrar bland annat svensk glögg och silltårta.

Han har ingen hemlängtan alls, men saknar familj och vänner, även om de passar på att besöka honom. Från jul och framåt är det ofta gäster i lägenheten ovanpå garaget i ett fristående hus på tomten.

– Sannas föräldrar och hennes två systrar kommer till jul. Sedan är det fullt upp. Släkt och vänner trivs här. Det är ju semester när de är här, de kan ligga vid poolen eller åka till stranden. Mamma och pappa var här tre gånger förra säsongen, berättar Victor.

Läs också: Måltorkan över för Victor Hedman – gjorde säsongens första mål

På rundvandringen i huset visar Victor den lilla utbyggnaden högst upp i huset.

– Det var ett förråd när vi flyttade in som vi inredde till ett spelrum, säger Victor och sätter på dataspelet.

Harry skuttar uppför den smala trappan och hoppar vant upp i soffan bredvid Victor.

– Så här laddar vi för match, Harry och jag, säger Victor och drar igång FIFA 2016 där han naturligtvis är favoritlaget Manchester United.

Till höger på väggen hänger klubban han gjorde sitt första NHL-mål med och över den tavlan med pucken inramad från första NHL-poäng. Den kom redan i debuten mot Atlanta.

Spelar du aldrig NHL på datorn?

– Inte ofta. Blir mycket hockey ändå. När jag spelar är jag alltid Lightning. Försöker också spela fram mig själv så mycket som möjligt.

Före matcher är det inte sportspel alls, utan mer krigsspel, som ger bäst avkoppling.

Även om man ser Victors och de andra spelarnas ansikten överallt på stan är inte Tampa en hockeystad som Toronto.

– Man känns igen mer och mer, men det är ju inte så att man inte vill gå ut på stan. Alla känner inte igen mig. De som gör det uppskattar det man gör och vill ta kort och sånt.

Victor är stor favorit på uppvärmningen där han likt en stor viking åker runt utan hjälm med sitt långa hår och stenansikte.

Varför kör du med långt hår?

– Bra fråga. Men jag gillar långt hår. Jag ser bra ut i det. Många gillar att jag har långt hår. Har man tid att lägga ner på det kan man få det att se riktigt bra ut. Har man inte det, sätter man på sig kepsen.

Det här med värmning utan hjälm hade Mathias Öhlund en stor del i.

– Det var en av de grejerna man såg när man var yngre. Det såg sjukt häftigt ut och när jag kom till NHL ville jag också värma utan hjälm. Under mitt andra år här sa Öhlund till mig "Nu tar du av dig hjälmen". Det finns någon oskriven lag att man måste vänta tills man spelat visst antal matcher innan man gör det, förklarar Victor och skrattar.