Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik lista: Tusentals obebyggda tomter i länet – trots bostadsbrist


Bostadspriserna ökar på grund av hög efterfrågan och lågt utbud.
Trots att det finns tusentals obebyggda tomter i länet.
– Det borde finnas sån pass efterfrågan att det inte ska stå obebyggda tomter, säger Johan Bäckström på Lantmäteriet.

Annons

Lantmäteriet har gjort en ny mätning som visar hur många avstyckade tomter i Sverige som står obebyggda. Siffrorna för Västernorrland visar att det finns över 4000 obebyggda tomter i länet. Och i Sundsvalls kommun finns 941 tomter som står tomma.

– Jag kan inte säga varför det är som det är i Sundsvall, men det finns vissa mönster som man ser i andra ställen i Sverige om varför det är så många som står tomma, säger Johan Bäckström på Lantmäteriet.

Läs också: Stekhet bomarknad i Sundsvall – det här tror mäklarna om 2016

Dessa tomter behöver nödvändigtvis inte vara ute till försäljning så att allmänheten har en chans till att köpa och börja bygga eget. Utan vanlig anledning till obebyggda tomter enligt Johan Bäckström är att tomten ligger bredvid ens bostad och att man inte vill ha grannar så tätt inpå.

En annan kan vara att det handlar om att man sparar marken till sina barn eller som en mätsticka och investering för framtidens bostadsmarknad.

De tomter som däremot är ute till salu har inte alltid varit lätt att få sålda. Ann Rydell Hall är mäklare på Ymäklaren och hon tog över ansvaret för 20 tomter i Söråker som kommunen länge försökt sälja.

– Nu börjar det röra på sig, tre tomter är sålda men många är ännu kvar, säger Ann Rydell Hall och fortsätter:

– Tidigare har färdiga bostäder varit så billiga jämfört med kostnaden av att köpa tomt och bygga själv.

Nu menar Rydell Hall att prisbilden blivit mer jämn och att luckan blivit mindre mellan att bygga själv eller att köpa färdigt.

– Jag har märkt av ett högre tryck kring efterfrågningar om tomter. Men än finns många obebyggda kvar.

Totalt i Sverige finns det 115 000 tomter som bara står, obebyggda.

– Det kan man ju se som ett litet misslyckande, att det finns så mycket obebyggd tomtmark, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet till Svt.

Läs även: Här är området i Sundsvall där villapriserna ökat mest