Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik rundtur ombord på Ocean Gala: "Vi är inget spökskepp"

Spökskepp, oseriösa, saknar F-skatt och lurar kommunen.
Den bilden vill företaget Floating Accomodations Sweden AB ändra på.
– Vi vill förmedla en ärlig bild, säger Espen Tandsberg som tillsammans med brodern Kjell driver bolaget som ska starta flyktingboende ombord på Ocean Gala.

Under två timmar fick vi följa vardagen ombord.

Vaktkuren till den gamla massfabriken i Utansjö är bemannad med personal från orten. De vill inte bli fotograferade.

– Frågan är så känslig här i byn, säger en vakt som vill vara anonym.

Under bileskort från en av dem parkerar vi vid kajen där den mäktiga 40 000-tonnaren, sjösatt 1982, ligger förtöjd sedan två veckor.

Planen är att de första asylsökande ska komma nu på måndag. Då ska de totalt 847 hytterna börjas fyllas.

Personalen på totalt 140 personer är redo.

– Välkommen, säger norrmannen Espen Tandberg.

Han har sin bas i Tampa i USA. Affärsidén går ut på att chartra in gamla kryssningsbåtar för olika uppdrag.

Ocean Gala deltog under jordbävningskatastrofen på Haiti för några år sedan, även under orkanen Katrinas framfart över USA för elva år sedan. Fartyget fungerade då som bostadsplattform åt räddningspersonalen.

Säkerhetspådraget är stort, åtminstone när vi kommer på besök. Jag får lämna ifrån mig jacka, kamera och andra värdehandlingar. De röntgas på samma vis som på flygplatser och jag blir visiterad och får lämna ifrån mig körkortet under besöket.

– Det är viktigt att vi har hög säkerhet. säger kapten Egil Aune från Norge med många år som skeppare på stora kryssningsfartyg.

– Visst, det är ett gammalt skepp. Men det är hög teknisk standard.

– Vi går inte sysslolösa, det är mycket som ska göras för hålla fartyget i bra trim.

– De nya kryssningsbåtarna blir större och större så den här typen av fartyg efterfrågas inte längre för kryssningscharter. Det bra att de kommer till användning, säker kapten Aune.

Han försöker hålla god min, men har svårt att dölja sin besvikelse över bemötandet från Härnösands kommun. Han är van att bli väl mottagen.

– De hotade med att jag skulle arresteras om vi lade till här i Utansjö. Något liknande har jag aldrig upplevt. Och så vill de inte ta hand om vårt avfall, säger Egil Aune.

Enligt skepparen och Espen Tandberg har fartyget alla papper i ordning, det gäller också bolaget som han driver. Nyligen visade det sig att de saknar F-skattsedel.

– Men det är ordnat nu, den svenska byråkratin tog tid på sig, säger han.

Hemabs besked att inte skriva avtal kring att ta hand om avfallet är inget problem.

– Vi kan själva ta hand om avfallet i många veckor, säger Espen Tandberg.

Även han är irriterad på Härnösands kommun och kommunalrådet Fred Nilsson som gjort en polisanmälan mot hamnägaren som saknar ISPS-godkännande.

– När vi lade in rutten till Utansjö tog vi kontakt med Transportsyrelsen och fyllde i ett dokument att vi skulle hit. Det fanns ingen information om att vi inte kunde lägga till. Enligt internationella regler har vi rätt att vara här. Kommunens polisanmälan är bara ett barnsligt agerande av kommunen, säger Espen Tandberg som tycker att de har blivit utsatta för smutkastning.

– Vi har inget att dölja. Kommunen får gärna komma hit om de vill. Polisen som har varit här uppträder professionellt och tycker att vi har bra säkerhet.

Vi går runt i fartyget, tar hissen upp till elfte våningen. Swimmingpoolen döljs under ett trädäck som i stället gett plats för vilstolar.

Hyttarna har olika standard, det finns TV och toalett i varje. Sviterna med två rum kan användas av familjer.

I den stora danspaviljong med plats för 750 personer kan det bedrivs undervisning och andra aktiviteter. Tanken är att fartyget själva ska ordna med skola för barnen.

– Vi diskuterar att upplägg med en friskola i Sundsvall. I princip handlar det om att vi startar upp en skola här ombord. Det kommer inte att belasta kommunen på något vis, säger Espen Tandberg.

Fartyget har egen läkare. Han heter Dimitar Dyulgarov och kommer från Bulgarien. Han visar upp sin mottagning där han också kan utföra enklare operationer. I första hand hjälper han besättningen, men kommer också att stötta vid behov om de asylsökande behöver akuthjälp.

23 personer arbetar i köksavdelningen.

– Vi bjuder på en internationell matsedel, berättar kökschefen Jose Banegas från Honduras.

Vad händer på måndag när avtalet med Migrationsverket ska gälla?

– Då ska vi hälsa de första välkommen. De kommer att trivas och blir inte alls sysslolösa. Här finns wifi, motionslokaler och rum för studier. Tiden här är från några veckor till månader fram till dess de har fått tillstånd att stanna i Sverige.

– Det finns ett avtal och det fullföljer vi, säger Espen Tandberg som betonar att det var Migrationsverket som tog kontakt med dem i vintras.

– Vi har uppfyllt alla deras krav, påpekar han.