Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik skuggbudget från Sverigedemokraterna i Ånge

För första gången på 2000-talet finns en alternativ kommunbudget inlämnad i Ånge, och inte helt oväntat är det partiet som står utanför kommunstyrelsen som är avsändare.

Annons

I slutet av förra veckan lämnade Stig Malmberg över Sverigedemokraternas förslag till hur kommunens medel ska fördelas. Ett förslag där avkastningen från Ångefallen kraft öronmärks för underhåll av VA-nät och vägar, och där humanistiska nämndens ram sänks i högre grad än i kommunstyrelsens förslag. Samtidigt får socialnämnden en betydligt större del av kakan.

– Vi ska ha god vård och omsorg. Sedan finns det inte så många ställen att balansera upp det på, så vi tar också en hel del från kommunstyrelsen, säger Stig Malmberg (SD), talesperson för skuggbudgeten.

En stor del i det sistnämnda sparförslaget berör utvecklingsenheten. En enhet som man vill lägga ner.

– Vi kan inte se att de har tillfört kommunen fler arbeten, så det jobbet kan man påföra kommunchefen, säger Stig Malmberg.

Slutligen så vill man från Sverigedemokraterna se en separat redovisning av flyktingrelaterade kostnader inom skola, vård och omsorg.

– Vi vill kunna se vilka kostnader det handlar om, så att vi kan begära tillbaka de här pengarna från staten för de extrakostnader vi fått, slutar Stig Malmberg.