Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unik uppladdning för Lotta Helsinger inför Paralympics: "Första gången jag haft möjlighet att kunna ta ledigt"

Hon är den mest rutinerade atleten i den svenska Paralympicstruppen. Med fem genomförda Paralympics, två silver och ett brons gör nu Lotta Helsinger sin största satsning någonsin inför höstens spel. "Jag har varit ledig från jobbet sen i juli för att kunna satsa fullt och inte behöva kompromissa", säger Lotta Helsinger.

Den åttonde september kommer Lotta Helsinger göra sin första start i 2016 års Paralympics hon startar med tio meter luftgevär. Fem dagar senare kommer hon att skjuta halvmatch över 50 meter. Där skjuter en 3x20 skott i liggande, knästående, och stående position, vilket är Lottas favoritgren. När jag träffar Lotta vid en skjutbana utanför Sundsvall så har hon just kommit hem från ett träningsläger i Ystad. Hon gör i ordning sig och geväret för att skjuta på den 50 meter långa utomhusbanan. Anledningen till att hon föredrar halvmatch över luftgevär är att det sker utomhus vilket ger en större utmaning med väder och vind.

– Det är första gången som jag har möjlighet att kunna ta ledigt inför en tävling. Jag har fått chansen att vara ledig tre månader från mitt jobb, då jag bara har kunnat fokusera på min träning och mitt skytte. Det är helt fantastiskt och ger mig ett helt annat lugn, säger Lotta Helsinger.

Till vardags jobbar Lotta heltid som systemförvaltare på servicecenter IT på Sundsvalls kommun. Det har flera gånger varit jobbigt att kombinera elitsatsningen med heltidsjobb och att få ihop allt i hemmet. Samtidigt har det svårt att få ekonomin i elitsatsningen att gå ihop.

– Det är en dyr sport att hålla på med, jag minns när tekniken gick över från papptavlor till digitalt. Det var svårt att hänga med den tekniska utvecklingen som skedde på tävlingarna på hemmaplan.

När Paralympics drar i gång var det 28 år sedan som Lotta började med skytte. När hon var 18 år gammal så testade hon på olika sporter, hon fick då se att man kunde komma och testa på skytte.

– Jag tyckte direkt att det var jättekul. Året efter så vann jag min första tävling där jag vann en resa, då tänkte jag att det här var ju kul och det går verkligen att vinna saker, säger Lotta Helsinger.

Det hon fastnade för var att man kunde utvecklas i sporten och att man fick resa. Ett par år senare under en tävling i Fagersta så kom förbundskaptenen fram till henne och undrade om hon ville vara med och skjuta för landslaget.

– Jag blev verkligen så stolt när han kom fram till mig och året efter debuterade jag i världscupen i Australien, säger hon.

Samma år deltog hon även i sitt första Paralympics, det var i Barcelona 1992 då hon kom till final. Fyra år senare var det dags för igen, den gången i Atlanta. Där lyckades hon ta tre medaljer – två silver och ett brons.

För att lyckas med skytte och kunna prestera när det betyder som mest, så gäller det att kunna gå in i sin egen bubbla medan man skjuter. Man måste kunna behålla fokus och ha nerverna i styr så man håller sig inne i bubblan.

– Missar man ett skott och börjar tänka, eller börjar man känna hur bra det går, så kommer man direkt ut ur bubblan. Då är man helt fel ute och då måste man snabbt tillbaka in i sin bubbla igen.

Lotta har bara missat ett Paralympics under åren som hon varit aktiv, det var år 2000 i Sydney, då hon pluggade.

Lotta kommer att anlända till Rio den 21 augusti. Först ska hon ge en dag åt att turista runt i staden, för att sedan börja ställa in kroppen för tävling, lära känna tävlingsbanan och lära hur vindarna går.

– Jag är som bäst när det är riktigt varmt. Många har problem att skjuta när det är varmt, men jag gillar när man verkligen klibbar ihop när man ska skjuta. Så jag hoppas att det blir så i Rio.