Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unika bilder på superstjärnan – Ingrid Bergmans tid i Stöde blir utställning

1937 gifte sig den svenska filmstjärnan Ingrid Bergman med Petter Aron Lindström från Stöde.
Nu har Petter Österlund samlat ihop bilder, vykort, kläder och till och med bröllopsporslinet.
Alltsammans ska bli en utställning på Sundsvalls Museum.
– Hon älskade Stöde, säger Österlund.

Alla vet inte om det, men Ingrid Bergman, den trefaldige Oscarsvinnaren, gifte sig en gång i tiden i Stöde kyrka.

Petter Aron Lindström blev då hennes make och de var gifta i 13 år innan han "avlöstes" av italienske regissören Roberto Rossellini i en uppmärksammad kärleksaffär.

– Hon fick barn med honom fast hon fortfarande var gift med Petter Aron. Det tog hårt på Stöde. Hon hade först lämnat bygden och sedan fick man dessa snaskiga stories i ansiktet. Det har legat som en våt skam över det hela, säger Petter Österlund, intendent på Sundsvalls museum.

När 70-årsjubileumet av hennes och Petter Aron Lindströms bröllop firades i Stöde kyrka, minns Petter Österlund att det fortfarande var svårt för många att prata om.

– Jag minns en insändare i Dagbladet där någon skrivit "Er det något att fira? En kvinna som betedde sig så". Men hon gjorde ju bara det vanligtvis män gör, säger Österlund.

Han beskriver att "skamfilten" lyfts på senare år och det har han velat ta vara på. Under en tid har han researchat i bygden och fått fram mängder av intressant material.

– Vi har till och med fått porslinet från bröllopsmiddagen. Det är många hälsningar, vykort och fotografier som aldrig tidigare visats. Det är en bild av Ingrid "vid köksbänken". Inte som en megastjärna, utan en annan sida av henne.

När paret flyttade till USA auktionerades deras möbler ut hemma i bygden. Petter Österlund misstänker att det finns ännu mer material kvar och han funderar på att i framtiden skriva en bok om hennes relation till orten.

– Det finns fortfarande några vid liv som säger sig minnas bröllopet. Bara en sådan grej som att Ingrids brudbukett bestod av vita luktärter och lika orkidéer. Det syns inte på svartvita foton. Det hade jag inte kunnat få veta om tio år, så det gäller att göra det här innan det är för sent.