Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unika butiker på samma adress

Anrika Ido Kaffehandel har legat på Nybrogatan 8 i 82 år. På samma adress återfinns barnklädesbutiken Pirum Parum sedan knappt ett år.

Den ena är gammal, den andra ung – men de har en sak gemensamt, båda är unika butiker i Stenstan.

En både fruktig, söt och kryddig doft omfamnar besökarna direkt vid entrén till den lilla butiken Ido Kaffehandel på den lilla tvärgatan i Stenstan. Dofterna är så många att de letar sig in i varje vrå av ens inre och varje gång man försöker fastställa vilken doft det är så gör någon annan sig gällande. Efter en stund lämnar tedofterna plats och den betydligt mer kryddiga kaffedoften framträder. Det är stans äldsta te- och kaffehandel, dessutom med eget rosteri inne på gården. Den väldiga skorstenen letar sig upp högt över takåsarna och vittnar om att något pågår innanför bakgårdsdörren.

– Rosten är från 1929 och är hjärtat för hela Ido. Jag var med vid varje rostning i två år och lärde mig att rosta kaffebönor efter Idos gamla recept. Jag fick ta över flera recept och det är en guldgruva tycker jag, säger Åsa Aronsson, kaffehandlare sedan snart åtta år.

Det plingar till i butiken och stamkunden Irene From kommer in. Hon flyttade till Sundsvall 1955 och fastnade redan då för Sunes te, en teblandning som skapades av Sune Bäckström som började som springpojke vid tolv års ålder. Så småningom tog Sune över som ägare och hans teblandning säljs än i dag.

– Jag har köpt Sunes te i många år. Först av Sune själv, sedan av hans fru och nu av Åsa. Det är mitt favoritte som jag dricker på eftermiddagen, säger Irene och tar emot ett hekto av den anrika blandningen.

Sedan sex år finns också Sundsvallsteet i sortimentet, som är komponerat av Åsa själv.

Bara några meter bort ligger den betydligt yngre butiken Pirum Parum. Butiken öppnades som en ren barnklädesbutik i Haga för 2005 och för ett år sedan flyttade butiken till Stenstan.

– Det var inget stort steg för mig. Jag hade väntat på ett bra läge i de här kvarteren, så när det här blev ledigt efter Magasin Åtta kändes det väldigt bra. Det ligger mellan Kulturmagasinet och Knaust i ett naturligt gångstråk, säger Marlene R Eng.

De gamla trägolven har fått behålla sin naturliga charm och dubbeldörrarna vittnar om många år på nacken. Inne i butiken hänger välkomnande vimplar i sprudlande färger över disken och den 100 kvadrat stora lokalen rymmer både barnkläder från åtta svenska varumärken och lite inredningsprodukter som tavlor, träpussel, leksaker och handdukar i barnens anda.

– Jag har breddat sortimentet sedan Krabat stängde, konstaterar Marlene.

Sedan flytten till Stenstan har spontanbesöken ökat, men fortfarande hoppas Marlene att fler ska upptäcka att det finns en välsorterad butik för barnen i stan.

– Det brukar ta ett tag, men jag hoppas att det börjar ta sig, säger Marlene R Eng.