Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt beslut sätter fart på bredbandsprojekt på landsbygden

Nu är det klart.
Borgensåtagandet är klubbat och det betyder att bredbandet kan nå ut i stugorna.
– Vi är jätteglada över det här, säger Gunnar Grönberg.

De fyra byfiberföreningarna i Timrå kommun arbetar hårt för att få fiberbaserat bredband ut på landsbygden. Nu har det tagits ett stort steg i det projektet. Kommunfullmäktige har beslutat att Timrå kommun ska ställa upp med ett borgensåtagande när det gäller bredbandsprojektet.

Alla politiska partier ställde sig bakom beslutet och det betyder att bredbandsdrömmarna i kommunens ytterområden kan bli verklighet.

– Det här är ett mycket viktigt beslut för vår del, säger Gunnar Grönberg ordförande för Hässjö ekonomiska byfiberförening och tillägger att det som skett är unikt eftersom få kommuner tar liknande beslut.

Läs också: Bredbandskampen i Sörberge går trögt

Stödpengar till bredbandsutbyggnaden delas ut av Jordbruksverket. Men handläggningstiden därifrån är lång och därför blir det ett glapp i betalningsförmågan för föreningarna. För att föreningarna ska kunna få låna pengar så kräver banken en säkerhet. Det är där kommunen kommer in.

– Det handlar om en likviditetsfråga, säger Ewa Lindstrand (S) kommunalråd i Timrå kommun.

Läs även: Mer pengar till bredbandsprojekt

I första hand är det under början av arbetet som det kommer att saknas pengar för föreningarna. Det är då som kommunens borgensåtagande kommer att behövas.

– När vi ska betala en faktura från en grävare eller liknande så är den på 30 dagar men handläggningstiden för bidraget från Jordbruksverket är uppemot tre månader, förklarar Gunnar Grönberg.

Läs mer: Täckningen – en viktig demokratifråga

Sammanlagt handlar det om cirka 2 000 fastigheter i området från Bredsjön långt upp i Ljustorp till Åstön, Tynderö och Bye i norr som ska få uppkoppling. De flesta är fasta hushåll men många är sommarbostäder. Byggstart räknar man med till våren och går allting enligt plan så ska projektet vara i hamn till årsskiftet 2018/2019.

– Men hur det går beror på också på hur vintrarna är, garderar sig Gunnar Grönberg.