Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt energiprojekt – platsen utsedd för Åstöns vindkraftverk

Det unika projektet med ett område som är självförsörjande på el snurrar vidare.
Nu har Eon sök bygglov för ett vindkraftverk på Åstön.
– Vi hoppas kunna börja bygga i september, säger Jennie Sjöstedt.

Annons

Åstön har bland tre platser i landet valts ut av Eon Elnäts som ett testområde för ett unikt projekt. Det bygger på att området ska vara självförsörjande lokalt producerad förnybar energi. Cirka 170 abonnenter på ön har visat intresse att delta i projektet som beräknas pågå under ett år.

Läs också: Åstön högaktuellt i unikt testprojekt för framtidens el

De som deltar kommer hela tiden att vara uppkopplade till det befintliga elnätet så att om något går fel så kan de enkelt kopplas in igen. När det gäller den förnybara energin så handlar om vindkraft och solceller. I ett första steg har Eon ansökt om bygglov för ett vindkraftverk.

Företaget har valt bland flera områden och nu har man sett ut ett som är lämpligt. Det ligger på en höjd i området mellan Sörsidan och Åkerö på Åstön.

– Vi har tittat på flera platser men det här är den plats som ligger är mest isolerad på en höjd där det är bra vindläge, säger Jennie Sjöstedt, projektledare för den unika satsningen ute på Åstön.

Läs mer: Åstön valdes till unikt testprojekt för förnybar energi

Vindkraftverket som Eon ansökt om bygglov för har en maxhöjd på 84 meter. Men exakt vilken sorts verk det blir som placeras på ön är inte klart ännu.

– Vi har två alternativ men vilket som kommer att placeras ute på Åstön är inte bestämt ännu, säger Jennie Sjöstedt.

Nu pågår en dialog med de kunder till Eon som är med i projektet om de är villiga att investera i solceller som placeras på hustaken.

Läs även: Stort intresse för Eon:s testprojekt på Åstön

Dessutom planerar Eon att placera ut solcellpark på marken och dessutom vill man bygga ett tak med solceller över den lagringsstation för el som kommer att finnas på Åstön. För det kommer man att söka tillstånd under de närmaste veckorna.

Går bygglovet för vindkraftverket igenom i april så är planen att det blir byggstart till hösten och sedan går det fort.

– Målsättningen är att ha hela systemet i drift innan årsskiftet, säger Jennie Sjöstedt.

Försvarsmakten har redan gett ett yttrande gällande vindkraftsplanerna och de har inget att erinra om gällande förslaget att placera ett vindkraftverk på Åstön.