Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Unikt kubistkafé öppnat igen

Fåtöljer, kaffeserviser och hela hus i kubistisk stil. Just nu ägnas 1910-talets stora designtrend en renässans i kubismens huvudstad Prag. Det senaste exemplet är återskapandet av världens enda kubistkafé.

Kaffedrickarna kan njuta av solen från Grand Café Orients balkong igen och speja ut över folklivet i Prags gamla stad. Det är ett exklusivt ställe som har återuppstått efter mer än 80 år. Här får man riktig vispgrädde till sitt wienerkaffe, ingen eländig sprejvariant, och här dukas det fram eleganta små sandwichar och läckra tårtor. Och framför allt får man möjligheten att bli serverad i en renodlad kubistisk miljö.
Det ursprungliga Grand Café Orient öppnade 1912 i Svarta madonnans hus i hjärtat av Prag. Det var ett nybyggt varuhus ritat av Josef Gocár, en av förgrundsfigurerna i det kubistiska avantgarde som hade formerats i Prag.
Kubismen lanserades först i Paris av Pablo Picasso och George Braque, men det var unga tjeckiska konstnärer och arkitekter som vidareutvecklade stilen med stor entusiasm.
I början på 1910-talet uppfördes flera kubistiska hus av Gocár och hans kollegor Pavel Janak, Josef Chochol och Vlastislav Hofman. De blev fascinerade av de annorlunda formerna, pyramid- och kristallstrukturer, och de enkla, starka färgskalorna, ofta i svart, guld och vitt. Det var en tidig modernistisk revolt mot den dominerande jugendstilen med runda, blommande former i sköna pastellfärger. Det var också en arkitektur som förebådade senare stilar som expressionism och konstruktivism.
Gocár stod inte bara för husritningarna, utan designade även inredningen som stolar, bord och lampetter. Han utnyttjade skickligt den nya byggtekniken som gjorde det möjligt att skapa stora öppna rum utan pelare, och vida panoramafönster. Orients öppna ytor var revolutionerande för sin tid.
Kafélivet i det habsburgska Prag stod inte långt efter Wien, och stans kulturpersonligheter umgicks gärna på ställen som Louvre och Orient. Men på 1920-talet blev kubismen omodern och Orient stängdes. Varuhuset förvandlades gradvis till kontor och blev en anonym byggnad. Däremot visades byggnaden ofta upp som praktexempel på kubistisk stil i arkitekturhistoriska läroböcker.
Inte förrän i början av 1990-talet renoverades fasaderna, och sen dess har man lyft fram den särpräglade kubistiska stilen genom utställningar i huset. Men idén att återskapa kaféet föddes först häromåret. Problemet var att inget av originalinredningen hade bevarats. Ägaren Rudolf Brinek fann efter intensivt letande fem interiörfotografier från 1920-talet och två skisser av Gocár. Med det materialet som utgångspunkt kunde han låta hantverkare rekonstruera möbler, porslin och inredning.
Färgsättningen är harmonisk i milda gröna färger, svart och guld. Främst lägger man märke till Gocárs lampkronor i förgylld mässing med grönt tyg som täcker glödlamporna. I ena hörnet står också en byst av arkitekten och en flygel. Vissa dagar kan man höra livemusik i kaféet, men oftast strömmar swingmusik på svag volym ur högtalarna. Ägarna har omsorgsfullt tänkt även på små detaljer, till och med menyerna och wc-skyltarna präglas av ett kubistiskt formspråk. Bara den tråkiga kassaapparaten i grå plast sticker ut.
Första världskriget ledde till ett brutalt avbrott av den spirande kubismen i Prag. Den levde ändå vidare genom att inspirera till art-deco-stilen på 20-talet. Och nu uppmärksammas den kubistiska konsten mer än någonsin. I Prag kan man ta konsthistoriska promenader till flera bevarade kubistiska byggnader, och i samma hus som Grand Café Orient ligger ett utmärkt museum där man kan se målningar, grafik, möbler, skulpturer och fotografier. Vill man möblera kubistiskt är det också möjligt, för i museets butik säljs kopior av olika brukssaker. Att hitta originalföremål är hart när omöjligt.