Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp emot 200 betyg saknas

Avgångsbetygen saknas för JB-eleverna som gick ut gymnasiet i Sundsvall 2006 och 2007. Det kan röra sig om ett par hundra betyg.
– Det är tråkigt. Har någon förlorat betyget kan vi inte hjälpa till, säger Linnea Hådén, arkivhandläggare på Sundsvalls kommun.

Avgångsbetygen saknas för hela årskurser.

– Det är bra om det här kommer ut så eleverna vet att de måste hålla i betygen, säger Linnea Hådén.

Elever utan betyg kan få svårt att bevisa att de gått ut gymnasiet.

– Har de lämnat betyget till någon arbetsgivare där de tidigare sökt jobb bör de kontakta den för att se om de kan få en kopia.

Kommunarkivet fick nyligen betygsdokumenten från den konkursade friskolekoncernen JB Educations. Förutom att det fattas avgångsbetyg för ett par årgångar finns andra bara registrerade i kataloger.

– I de fallen kan vi bara lämna ut en avskrift från katalogen, säger Linnea Hådén.

Juridiskt sett har inte JB-koncernen gjort något fel. Först 2008 kom lagen som kräver att friskolorna ska bevara betygen själva och sedan 2011-2012 ställs krav på att betygen skickas till kommunen.

– Skollagstiftningen har inte varit anpassad för skolor som har varit företag, säger Linnéa Håden.

Anna Tholander vid konkursförvaltaren Carler advokatbyrå säger till Dagens Arena att samtliga JB-skolors betyg antingen ligger osorterade i en datafil hos konkursförvaltaren, eller finns i pappersform i en lagerlokal i Jönköping.

– Vi har ett dataregister där vi försöker föra över betyg utan att förstöra någonting, säger hon.

Det är inte bara i Sundsvall betyg saknas och flera tidigare elever har ringt konkursförvaltaren och frågat efter betygskopior.

– Det här är egentligen inte vårt ansvar. Vi gör mer än vad vi borde göra, säger Anna Tholander.

Exakt hur många betyg det handlar om i Sundsvall är inte klarlagt men 2005 gick ett hundratal avgångselever på skolan.