Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upp till bevis för antibiotikan

Nu är det upp till bevis för antibiotikan. Efter många månader av förhandlingar är det dags för ett första avgörande kring EU:s nya ramlag för veterinärmedicin, när Europaparlamentets miljö- och folkhälsoutskott röstar i ärendet den 17 februari. Nu vässas argumenten. Nu skruvas debatten. Och nu putsas foliehattarna hos de av mina kollegor som alltid, instinktivt och intensivt, är emot fri handel och all ny teknik.

Varje år dör cirka 25 000 människor i Europa till följd av antibiotikaresistens, och i Sverige beräknas 10 000 människor vara smittade av resistenta bakterier. Problemet medför stora kostnader för sjukvården i form av förlängda vårdtider och dyrare läkemedel. Även vid t ex cancerbehandlingar och transplantationer krävs antibiotika som fungerar. Det är därför inte konstigt att WHO nu rankar antibiotikaresistensen som ett av de största hoten mot folkhälsan, och en av de största orsakerna är ett utbrett antibiotikamissbruk hos både människor och djur.

Om inte reglerna för veterinärmedicin skärps så ökar spridningen av smittsamma sjukdomar, men framförallt spridningen av resistenta bakterier, till människor. Trots detta tycks varken EU-kommissionen eller medlemsländernas regeringar ta detta problem riktigt på allvar. Från början innehöll detta lagförslag mycket få konkreta åtgärder, och de flesta medlemsstater lever inte ens upp till sina egna politiska åtaganden.

För mig står dock antibiotikaresistensen högst på dagordningen. Vi har i våra förhandlingar i Europaparlamentet enats om en rad strikta, detaljerade krav på en ansvarsfull användning av veterinärmedicin, framförallt antibiotika. Djävulen sitter som bekant i detaljerna. Det är därför av yttersta vikt att vi tydligt förbjuder allt missbruk av antibiotika inom djurhållningen, något som kommer att bli tufft för många medlemsländer. Det handlar framför allt om att sätta ner foten mot slafsiga gruppbehandlingar av djur. Vi får inte skapa någon gråzon eller några kryphål som tillåter dessa länder att fortsätta maskera en dålig djurhållning med antibiotika. Djur ska behandlas med kärlek, inte med kemikalier.

Antibiotikamissbruket får också allvarliga konsekvenser för vår miljö, genom att resistenta bakterier läcker ut i mark och vattendrag. Även detta problem tycks ländernas regeringar ha svårt att hantera. Från vår sida är dock saken klar: Ett system för utveckling av nya veterinärmediciner måste innehålla en struktur för att tydligt bedöma och granska dessa mediciners miljöpåverkan. Naturvårdsverket och deras motsvarigheter i andra länder måste ges en roll i detta arbete, och företagen måste givetvis ta sitt ansvar. Antibiotikaresistensen är ett gemensamt problem som måste hanteras gemensamt. Jag hoppas att mina kollegor i utskottet, och de ansvariga ministrarna i länderna, kommer att hålla med om detta inför slutförhandlingen.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Jasenko Selimovic (L)

Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel