Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppåt väggarna med Carsten Engström

Timråfödde Carsten Engström var en uppskattad konstnär och flanör i Stockholms krogkvarter.
Nu ställer hustrun Elisabeth Engström ut sin bortgångne mans verk på biblioteket.

"Det är bättre att sitta på Victoria och tänka på kyrkan, än tvärtom." Den lite finurliga texten sitter på Carsten Engströms mest kända verk "Victoriaprästen", som hängde på restaurang Victoria i Kungsträdgården. Tavlan föreställer en milt leende präst med blicken riktad uppåt.

– Han hängde där ganska mycket själv också, det finns en hel del konst som hänger kvar på krogarna. Han var nog mer välkänd i krogsvängen än i konstkretsarna. Han hittade sina kunder där, säger Elisabeth Engström.

I Timrå var han känd som den revyskådespelande "Karten" Engström.

I övre tonåren ville Carsten gå vidare och se något nytt. Han flyttade till Stockholm och tog teaterlektioner hos Adolf Jahr, och jobbade som smörgåsnisse på Gyldene Freden och konferencier på legendariska Nalen.

Som 25 åring sadlade han om och började måla.

– Carsten var en helt självlärd målare som experimenterade mycket, han målade naivistiskt, färgglatt och lekfullt. Mycket roliga gubbar och katter, säger hustrun Elisabeth Engström.

Han var en flanör som promenerade i Stockholm och pratade med folk och beskrivs som en väldigt omtyckt och godhjärtad person.

Carsten Engström dog 2003 efter en tids sjukdom, han blev 62 år.

– Det var alldeles för tidigt, han lämnade ett jättestort tomrum efter sig, säger Elisabeth Engström.

Utställningen pågår 1-25 september.