Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag: flugfiska på rätt sättI rollen: Mattias Drugge – Sveriges ende professionella kastinstruktör

Från Malmö till Kiruna. Nästan varje dag under april och maj. Sedan väntar laxfiskeskola i juli i Byske älv för Mattias Drugge – Sveriges ende helt professionella kastinstruktör. Flugfiske är hans liv.
– Jag minns inte när jag började fiska, för jag har alltid gjort det, säger Mattias som var vid Ljungan och höll flugfiskekurs i två dagar.

Annons

Först Sportfiskemässan i Sundsvall, sedan två dagar med kastkurs i Ljungan. Det är full snurr för Mattias Drugge under våren. Det är då han kör runt med sin jeep och möter flugfiskare över hela Sverige.

– Det blir lite mycket just och fokus på mig som person, men så är det när man är i sportfiskebranschen, säger han och sätter ihop ett flugspö vid Viforsen i Ljungan.

Det är inte så konstigt. Mattias tillhör de främsta instruktörerna och kastarna i världen och har specialiserat sig på den moderna skandinaviska kasttekniken. Naturligtvis pryder hans skäggiga ansikte den senaste dvd-filmen "The Art of Modern Scandinavian Fly Casting".

Han är dessutom produktutvecklare åt de engelska spötillverkarna Hardy och Greys, och så tar han fram nya fluglinor åt amerikanska Rio.

– Under våren och sommaren blir det flugfiskeskolor, sedan jobbar jag med utveckling av spön och linor – och så fiskar jag, säger Mattias.

Han är passionerad lax- och havsöringsfiskare och blöter sina flugor gärna i Sverige, Norge, Skottland och Kanada.

– I grunden är jag reklamare och formgivare. Men jag hoppade av och började med fiske på heltid. Jag är ingen kontorsmänniska utan har alltid varit en naturmupp, säger han.

Han har sin bas på släkttorpet i Sparreholm, Sörmland. Och det var där han allting började.

– Jag var mycket ute med min morfar och fiskade i sjön Båven, både på sommaren och vintern, berättar han.

Att bli en bra flugkastare var inget mål i sig själv.

– Det var att jag ville kunna fiska överallt. Detta drev mig till att verkligen lära mig kastteknik, och ta reda på de grundläggande fysikaliska principerna om fallhöjd, falltid och om kroppar i rörelse, säger Mattias.

Han snöade in ordentligt på det och kartlade kaströrelsen och fluglinans luftfärd in i minsta detalj. Det handlar om att överföra kraften i flugspöet till linan.

– Det som de flesta har mest problem med är att de tar i med kraft istället för att lita på flugspöet. De vill kasta långt och då blir det fel. Men kastar du rätt så kommer du långt, förklarar Mattias.

Och han borde veta. Han har lärt 1000-tals att flugfiska.

När Mattias lämnade Stockholms reklamkvarter för tio år sedan så kontaktade han Göran Andersson på Loop och blev kastinstruktör. Han är det "Skandinaviska underkastets fader" och förfinade tekniken i slutet av 1980-talet. Det innebär i korthet att istället för att kasta din fluglina över huvudet och bakåt, så lägger du ner flugtafsen på vattnet bredvid dig och kastar sedan ut linan. Då kan du fiska även om du har buskar bakom dig. Den tekniken har Mattias gått vidare med.

Tio på kurs i Viforsen

– Ta det lite lugnare. Vänta lite innan du lägger fram kastet, säger Mattias till Sundsvallsbon Joel Sundkvist.

Han började fiska med tvåhandsflugspö i höstas. Nu är han riktigt biten – och vill lära sig mer.

– Mattias är en fantastisk pedagog och han har synliggjort vad som händer när man kastar rätt. Jag har fått hjälp med några saker som jag har gjort fel, säger Joel Sundkvist.

Det syns att han har lärt sig en hel del. Han vänder upp linan med en så kallad "snake" framför sig. Fluglinan blir till ett hjul innan han vrider kroppen och låter flugan och nylontafsen "ankra" i vattenytan. Sedan drar han ner spöhandtaget mot magen och linan far i väg över Ljungans vatten.

Erica Rinnen är enda kvinna på kursen. Hon står och kastar med ett enhandspö på land.

– Det här är första gången jag flugfiskar. Jag har alltid tyckt att det sett jättekul ut. Mitt mål är jag ska få fisk, säger hon och tränar vidare.

Hennes kille Marcus Bryntesson, Härnösand, är på kursen för att lära om. Han lärde sig en gång i tiden med gamla, tunga spön och la sig till med lite fel teknik. Det tar tid att utplåna en invand kastteknik.

Andreas Eriksson står ute i vattnet med ett tvåhands flugspö. och kastar, kastar och kastar.

– Jag har inte fiskat så länge. Det blev att man lärde sig själv och så hjälpte vi varandra vi som fiskade ihop. Och då lägger man till sig med olater som inte fungerar så bra. Det får jag hjälp att träna bort nu, säger han.

Mattias Drugge uppmanar till en paus och samlar kursgänget runt eldplatsen.

– Jag hör att det knakar i handtagen. Då vet ni att ni håller i för hårt. Kom ihåg att det inte är så krångligt. Det ska vara enkelt – och framförallt så ska ni ha roligt, säger han.

Annons