Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upphandlingar: Ministern vill ge mindre företag ökad chans

Det finns flera miljarder kronor att konkurrera om bara i vårt län. Men hur vinner man en offentlig upphandling?
Det och mycket annat intresserar över 200 deltagare på Upphandlingsdagen i Sundsvall på onsdag.

Annons

Det här är den första konferensen i sitt slag i Sundsvall och bland talarna finns civilminister Ardalan Shekarabi.

– Vi vill att upphandlingar ska vara ett verktyg för att modernisera och effektivisera den offentliga sektorn och utveckla näringslivet, säger han.

Den 1 september startade den nya Upphandlingsmyndigheten med Ann-Christin Nykvist, före detta SPV i Sundsvall, som tillförordnad generaldirektör.

– De ska inte minst vara ett stöd inför upphandlingar. En viktig del där är att ha en tidig dialog med branscherna innan upphandlingen utformas, så att man sedan ställer rätt krav, menar Ardalan Shekarabi.

En risk kan exempelvis vara att man genom långtgående tekniska specifikationer riskerar att utesluta nya innovativa lösningar.

– En tidig dialog ger också lokala små och medelstora leverantörer bättre möjligheter, exempelvis genom att man delar upp upphandlingen.

En ofta diskuterad fråga är den om lokala matråvaror till skolor, äldreboenden och sjukvården.

– Där är miljöaspekten viktig. Härnösand gjorde en jättebra upphandling av livsmedel och Sundsvall jobbar nu med frågan om mattransporter. Och jag tror att vi genom mer kunskap, vägledning och bättre regler kan nå långt på det området.

Bland deltagarna på Upphandlingsdagen finns länets sju kommuner, landstinget, statliga myndigheter, Sveriges kommuner och landsting (SKL), Svenskt Näringsliv och Företagarna. Men över hälften kommer från privata företag.

– Det här blir en bra mötesplats där man också får information och lärdomar från ett antal föreläsare som varit framgångsrika i upphandlingar, som Västernorrlandsgården och Anders Nilsson, som var koncernchef för Knowit, berättar Fredrik Blom på Näringslivsbolaget, en av arrangörerna.