Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upphäver beslut om strandskydd – kommunen får bakläxa

Kommunen beviljade dispens för strandskydd – på felaktiga grunder.
Nu upphävs beslutet.

I oktober beslutade stadsbyggnadsnämnden om strandskyddsdispens för nybyggnation av ett fritidshus på en redan avstyckad fastighet i Sundsvalls kommun.

I november beslutade länsstyrelsen att ompröva beslutet – eftersom det fanns skäl att anta att det saknades förutsättningar för dispens.

Nämnden har uppgett att området redan var taget i anspråk på ett sätt som gjorde att det saknade betydelse för strandskyddets syften, och att dispensen inte skulle hindra allmänheten från att beträda området.

För att kunna tillämpa det skälet påpekar länsstyrelsen att den allemansrättsliga tillgången till platsen redan måste vara utsläckt – till exempel som redan etablerad hemfridszon runt befintligt bostadshus.

Att fastigheten är avstyckad för bostadsändamål betyder inte att området redan har tagits i anspråk på ett sådant sätt som stadsbyggnadsnämnden beskriver, enligt länsstyrelsen, som bedömer att skäl för dispens saknas och därför upphäver beslutet.