Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmaning från andra sidan Atlanten: Fortsätt att kämpa för en bättre vård i Västernorrland

Annons

I flera insändare under försommaren gav landstingsråden i Västernorrland mig beskedet att jag inte behövde oroa mig över vårdsituationen i mitt tidigare hemlän. Den svenska modellen levererar, vården är bra och den är synnerligen bra i Ådalen var det tydliga beskedet jag fick i våras.

Står ni fortfarande för detta nu när vi ser hur man inte någonstans i Sverige har längre vårdköer än i Västernorrland? Betänk då att tillgängligheten är svensk vårds stora akilleshäl i internationella jämförelser?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Skulle vårdsituationen i Ådalen verkligen kunna utgöra ett föredöme för omvärlden? Tillåt mig tvivla.

De reportage som media från omvärlden har gjort (det vill säga inte skrivna av er hovreporter på ert eget husorgan), visar snarare på en chock över sprickorna i bilden av välfärds-Sverige.

Denna spricka i välfärden i föregångslandet rår ni för, landstingspolitiker. Vi ser nu ständigt bevis på att vi hade rätt och ni hade fel. Ni var förvarnade om riskerna med länsklinikerna, men vägrade lyssna eller ens kontakta de landsting som infört dem för att i alla fall undvika deras misstag.

Ni var förvarnade om att era beslutsunderlag för nedläggningarna var, snällt uttryckt, bristfälliga. Vi ser nu att ni inte sparat i närhet av det ni trodde er spara och inte heller klarar av att leverera den vård ni trodde er kunna leverera.

Ni var förvarnade om hur er egen politik och retorik gjorde er oattraktiva som arbetsgivare och ni betalar nu priset i form av landets i särklass högsta stafettkostnader per capita. Synnerligen bra vård? Jag tror inte det, varken i ett svenskt perspektiv eller i ett internationellt.

Men det är klart, från politiker som inte inser att ett sjukhus i inlandet faktiskt är just ett sätt att kompensera för långa avstånd (S-politikern Ewa Back i Land) och istället för återupprättad vård föreslår forskningssatsningar, av dem kan man inte förvänta sig mer.

De gravt undermåliga, och politiskt färgade beslutsunderlag som legat till grund för nedläggningarna av bland annat akut kirurgi, akut ortopedi, förlossning/BB och kvinnovård i Sollefteå, gav vid handen en besparing på cirka 50-60 miljoner kronor om året. Miljoner som inte hade varit ett problem att betala om man, exempelvis, haft hyrkostnader i paritet med mer välskötta län i samma storleksklass.

Nu har man i stället hyrkostnader som kan jämföras med Stockholms län. Så går det när man uttryckligen inte vill lyssna på personalen, fackföreningarna, patienterna eller befolkningen.

Någon ljusglimt? Jo, att även Socialdemokraterna erkänner att det finns en dold agenda och att snart sagt alla råttor lämnat skeppet när de insett att de är på väg att sänka detsamma. Mycket hann förstöras, men bättre sent än aldrig.

Jag hoppas för alla er som bor i Västernorrland att valet år 2018 ger er en ny uppsättning politiker som varken ljuger sig till makten eller låter sig drivas av tjänstemän med tvivelaktiga agendor. De finns.

Vården kan, och bör vara, så otroligt mycket bättre än den ni får nu. Fortsätt kämpa, vi kommer vinna!

Mikael Lindbäck

Laurel Hollow, USA

Läs även:

Jag blir förbannad över politikernas sätt att sko sig på vården

Personalflykt och mänskligt lidande – regionledningen kan inte dölja totalhaveriet i vården

Landstingshuset skulle bli ett utmärkt hotell – ut med lågpresterande tjänstemän och politiker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel