Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmaning till restauranger i Sundsvall: Skriv ut ursprunget på köttråvaran i menyn – och ha ett svenskt alternativ

Efter Sundsvalls Tidnings kartläggning av restaurangerna i Stenstan och av Ikea kan vi konstatera att det är dags att vi Sundsvallsbor har en diskussion om varför ursprunget på det kött vi äter är viktigt. Ingen har väl missat rapporteringen om det hälsovådliga köttet från Polen efter att det sålts till en leverantör av skolmat i Stockholmsområdet.

I ST:s artikel konstateras att fler och fler väljer svenskt kött, om och när de äter kött. Det är en bild som delas av LRF Ungdomen Västernorrland. Vi vet att fler och fler väljer kött av svenskt ursprung eftersom de vet att det är en garanti för god kvalité, Europas lägsta antibiotikaanvändning och några av världens mest rigorösa djurskyddslagar.

Att restaurangerna i Sundsvall inte kommit lika långt som konsumenterna är olyckligt. I artikeln kan vi bland annat läsa att en av restaurangerna i Sundsvall kan ”köpa lika fint kött för 150 kronor kilot” från Brasilien.

Vi vill inte vara alarmister, det ”fina” köttet från Brasilien kommer restauranggästerna inte bli sjuka av. Däremot; att köttet går att äta betyder inte att det är lika bra. Att svenskt kött kostar lite mer beror på de nämnda kraven och att svenska producenter är världsledande i hållbarhetsarbetet, medan man till exempel i Brasilien skövlar regnskog för att tillhandahålla mark för köttproduktion.

Köttet är alltså inte lika fint som det som det svenska, och det vet både krögare och konsumenter vid det här laget.

En annan restaurangägare som citeras i artikeln påstår att ”Det händer mycket sällan som gästerna frågar varifrån köttet på menyn kommer ifrån”.

Det är mycket möjligt att så är fallet, och att en inte gäster frågar om ursprung kan bero på många orsaker. Det kan vara ett stigma, gästen kan känna sig besvärlig eller så har gästen fått intrycket att det är hopplöst att fråga eftersom det inte alltid finns ett svenskt alternativ på menyn.

LRF Ungdomen Västernorrland tänker inte komma med krav eller pekpinnar. Vi vet att informerade konsumenter väljer svenskt i butik och restaurang. I stället kommer vi med en enkel utmaning till de restauranger som finns med i undersökningen; skriv ut ursprunget på köttråvaran i era menyer, så kan Sundsvallsborna göra ett informerat val.

Ha gärna ett svenskt alternativ så tror vi att ni kommer att se att försäljningen kommer att visa vad vi och konsumenterna vet, att svenskt kött ät det bästa valet i affären och i restaurangen!

Anna Vägermark, ordförande LRF Ungdomen Västernorrland

Anton Öhrlund, styrelseledamot LRF Ungdomen Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också: [+] Härifrån köper restaurangerna kött – "Svensk oxfilé är för dyr att servera i Sundsvall"

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel