Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppmaningen efter höjda terrorhotet: Var försiktig på internet

När både Säpo och Försvarsmakten höjt hotnivån för terrorangrepp i Sverige får vi uppmaningen att vara mer vaksamma men leva som vanligt.
En uppmaning som gjort många förvirrade.
Nu kommer MSB med några riktlinjer om hur vi ska bete oss på internet.
– Oriktig information kan spela terroristerna i händerna, säger Mikael Tofvesson på MSB.

Den där instruktionen om att vara mer vaksamma men leva som vanligt, som polisen gick ut med, väckte frågor.

En snabb sondering på exempelvis Twitter ger kommentarerna:

"Vi vill att människor ska vara vaksamma men leva som vanligt." Vad betyder det egentligen? Vaksamma på vadå?", skriver en signatur.

"Var vaksamma". Känns inte tryggt alls", skriver en annan.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), går nu ut med några riktlinjer för vad vi ska tänka på när vi publicerar oss på internet (se faktarutan).

"Ökad vaksamhet gäller inte minst hur vi hanterar information. MSB uppmanar allmänheten att inte sprida spekulationer och rykten" skriver de där och punktar upp några frågeställningar att ha i bakhuvudet på sociala medier. Många av dem handlar om källkritik och att man ska fundera på var information egentligen kommer ifrån och vad vi vet är sant.

Mikael Tofvesson är chef för enheten för omvärld och beredskap.

– Det är viktigt att inte späda på vad som för Sverige kan vara oriktig och skadlig information, det kan spela terroristerna i händerna, säger han och fortsätter:

– När något verkar spektakulärt bör man fråga sig varifrån informationen kommer och om den verkligen stämmer och inte föra vidare vad som kan skapa ilska och polarisering i samhället.

Följ liverapporteringen om terrorgripandet här.