Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppror mot arkitekturen – "en total katastrof"

Total katastrof, anskrämligt och vedervärdigt. Så beskrivs flera byggnader i Sundsvall
– Clas Ohlson-huset är en vedervärdig byggnad, säger Reinhold Hellgren, tidigare ordförande för kultur- och fritidsnämnden

Kommunhuset och Bolagsverket är några av de värsta exemplen för Thomas Lundmark. Men även glasutbyggnaden på gamla Skeppsbrokällaren i Stenstaden är ett bra exempel på dålig arkitektur.

– Skeppsbrokällaren är en total katastrof, säger han.

För Reinhold Hellgren är bland annat Clas Ohlson-huset och Åhléns-huset några av de värsta exemplen.

– Man måste bygga på ett sätt som korresponderar till andra byggnader. Ett klassiskt exempel är Åhléns-huset, Där har någon som behöver glasögon designat huset, säger han.

Enligt Reinhold Hellgren är ett av de större problemen att man byggt utan att tänka på omgivningen och äldre byggnader som till exempel casinot blir inpressat mellan byggnader som inte passar in.

– Jag var ju med och tog beslutet om att Bolagsverket skulle få byggas så jag är ansvarig själv, men där hade man kunna försökt tänka lite mer nytänkande. Den byggnaden står där som en monolit och låser hela hamnen, säger han.

I februari togs beslutet om att ett skönhetsråd skall inrättas i Sundsvall.

– Det är få som inser hur illa ställt det är estetiskt i kommunerna, Reinhold Hellgren.

Skönhetsrådet kommer bland annat att ge råd och hantera arkitektur, levnadsstandard och miljö för människor.

Thomas Lundmark välkomnar ett skönhetsråd men tycker fortfarande att en stadsarkitekt är det som Sundsvall saknar om man ska få ordning på arkitekturen.

– Utan en stadsarkitekt känns det som att alla lägger sig platt och låter alla bygga vad de vill, säger han.

För honom är Facebook är ett bra alternativ för att höja sin röst om något är fel. Han är själv med i grupperna Arkitekturupproret och Nyproduktion i klassisk tradition tillsammans med ett 15-tal andra Sundsvallsbor. Grupperna finns främst för att påminna politiker, befolkning och beslutsfattare om att det finns alternativ till modern arkitektur.

– Många tänker nog, "men lilla jag kan väl inte påverka något". Men folk kan mer än vad de tror och särskilt om man går ihop flera, säger Thomas Lundmark.