Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Upprorsstämning på Carnegie

Carnegiechefen Mikael Ericson har kvar sitt jobb trots att Riksgälden tagit över den krisdrabbade banken.
Han och flera andra i bankens ledningsgrupp kände mer än väl till de hisnande affärerna med storkunden Maths O Sundqvist, erfar TT.

Staten tog genom Riksgälden över banken den 10 november sedan Finansinspektionen (FI) dragit in Carnegies banktillstånd. Nu börjar dimmorna skingras kring bland annat hanteringen av storkunden Maths O Sundqvists miljardlån som till sist fick banken på fall.

Ingen rimlig förklaring har lämnats av företagsledningen, varken internt eller utåt, och vd Mikael Ericson skyller på lägre befattningshavare. Det har enligt TT:s källor retat upp allt fler Carnegieanställda.

Flera mellanchefer har fått sparken för det extrema risktagandet med finansmannen Maths O Sundqvists säkerheter, kopplade till ett lån på drygt en miljard kronor hos Carnegie.

Sundqvist var storkund i banken och värd runt 60 miljoner kronor årligen i courtageintäkter och räntor för Carnegie.

Det var när värdet på hans stora aktieinnehav i flera börsbolag började falla i somras som anställda på Carnegie slog larm. Chefen för affärsområdet Equity Finance Anders Tuvlind uppmanades informera Sundqvist att Carnegie omgående måste börja tvångssälja Sundqvists Hexagonaktier. Gjorde man inte det riskerade Carnegie gå i konkurs.

Men det gjorde inte Tuvlind. Han ställning på Carnegie var extremt stark och han har genom åren dragit in mycket pengar till banken och därmed feta bonusar till firmans personal.

För att ta ner värdet på krediten genomförde Sundqvist en skenaffär med sina barn, regisserad av Anders Tuvlind. Bankens låneexponering mot Sundqvist förändrades inte, men Finansinspektionen förleddes att tro det. Finansinspektionen har riktat hård kritik mot det upplägget.

Det var Anders Tuvlind och en före detta finanschef på Carnegie som tillsammans tog det ödesdigra beslutet att chansa på att börsen skulle stiga. Men börsen föll kraftigt och därmed var katastrofen för Carnegie ett faktum.

Både Anders Tuvlind och finanschefen fick nyligen lämna bolaget. Tuvlind lade på luren när TT bad honom om en kommentar.

Den ytterst ansvarige, vd Mikael Ericson, har fått vara kvar på banken efter Riksgäldens övertagande trots att han kände till den kalkylerade chanstagningen med Sundqvists aktier.

Ericson, som varit vd sedan i slutet av april i år, har skyllt på tjänstemän på lägre nivåer både i medier och internt på Carnegie. Att det inte är sant har nu allt fler Carnegieanställda på de olika bolagen förstått och därför är upprördheten stor enligt TT:s källor.

Han har sedan han tillträdde deltagit i alla möten som Carnegies kreditkommitté haft. Det finns det protokoll på. Kommittén tar bland annat ställning till stora låntagares kreditvärdigheter.

När staten den 10 november tog över Carnegie beordrades tjänstemännen att ta fram ett bokslut per den 10 november för att Riksgälden skulle få en uppfattning om bankens ekonomiska ställning.

För perioden den 1 till den 10 november fick då ledningsgruppen en hel månadslön i stället för tio dagars lön, till skillnad från övrig personal.

Det handlar om runt 15 personer som fick en extra hacka på sammanlagt knappt 2 miljoner kronor. Varför de skulle få en hel månadslön är oklart men har retat upp personalen rejält enligt TT:s källor.

Carnegies informationschef Andreas Koch förnekar dock att ledningsgruppen fått en hel månadslön.

TT har utan framgång sökt Carnegies vd för en kommentar.

Att så få Carnegieanställda hittills valt att lämna bolaget beror på att det är svårt att få jobb någon annanstans med löner i miljonklassen, bonusar, sjukförmåner och generösa pensionsvillkor.