Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uppslukande om barn som motståndsmän

Barnboksrecension
Camilla Lagerqvist: Förrädarna
B Wahlströms
9 - 12 år

Tredje boken om Svarta rosorna, barnen Maja, Hilde och Ben som bildar en motståndsgrupp under nazisternas ockupation av Norge.

Ben är försvunnen. Spåren leder till Furudal i Dalarna, och Hilde och Maja får chansen att åka dit till Hildes släktingar. De hamnar mitt i ett hemligt läger där norska motståndsmän tränar för att ingå i en armé, polititroppene, som ska bekämpa tyskarna.

Ben dyker upp men nu har i stället hans pappa Harald, motståndsmannen, förts bort av tyska agenter. Barnen ger sig ut och söker och lyckas hitta uppgifter om att han ska föras till Oslo med ett visst tåg. På det tåget ser även Hilde och Maja till att befinna sig med en djärv och riskabel plan på hur de ska hjälpa honom att fly. De blir själva tillfångatagna men blir hjälpta av den vuxna motståndsrörelsen.

Den förra boken tyckte jag var lite tam; så inte denna. Här är det spännande och uppslukande från början till slut. Planer smids, upptäckter görs, risker tas och känslan och stämningen är autentisk andra världskriget. Som vanligt finns också en verklighetsförankring i dessa böcker: Polititroppena fanns på riktigt och likaså kunde det vara riskabelt att ta sig till det ockuperade Norge med tåg.

Det är ovanligt och berömvärt, inte bara att göra modern barnlitteratur om historisk tid och att ge barn huvudrollerna, utan också att göra det så trovärdigt. Till all lycka tycks inte idéerna tryta.