Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urban Laurin: Landsbygden saknas i framtidens forskning – "Bucht tycks ha sovit"

Regeringen har presenterat sin forskningsproposition. Trist är att landsbygden glömts bort, skriver samhällsdebattören och fil. dr. Urban Laurin.

Forskning och innovation är avgörande för en hållbar landsbygd och årets forskningsproposition har långsiktiga visioner. Den betonar kraftfullt vikten av att forskningen samverkar med det omgivande samhället. Forskningen ska bli mer relevant för samhället om regeringen får sin vilja igenom.

Det gäller givetvis även för landsbygdens utveckling. Då är det extra viktigt att landsbygdens aktörer är med på tåget.

Landsbygden lyfts inte fram som en innovativ kraft, vilket man däremot gör med staden.

Landsbygdsminister Bucht tycks ha sovit när proppen skrevs. Förvisso finns det massor med satsningar som kan komma landsbygden till nytta. Men landsbygden lyfts inte fram som en innovativ kraft, vilket man däremot gör med staden.

Det skrivs mycket om smarta städer, men tankar om en smart och innovativ landsbygd saknas. Det enda som står om landsbygden är att på landsbygden kan förutsättningarna för företagande vara svårare på grund av glesheten. Regeringen menar att urbana områdena har fördelar. Därför bör det offentliga hjälpa landsbygden.

Det står mycket om industrier. Fordonsindustrin har ett eget avsnitt. Turismen, som många kallar för vår nya basnäring, nämns inte med ett ord. Raderna om jordbruksforskning handlar mest om hållbarhet, liksom det lilla som skrivs om livsmedel. EU:s motsvarighet Horisont 2020 betonar livsmedelstrygghet, men vikten av att vi kan producera vår egen mat finns inte med i den svenska varianten.

I proppen är prioriterade områden för forskning, klimat och miljö, hälsa samt en ökad digitalisering. Att landsbygden är en förutsättning för hållbart klimat och miljö nämns inte. Att landsbygden är en resurs för ett modernt hälsoarbete nämns inte. Att digitaliseringen kan revolutionera livet och företagandet på landsbygden nämns inte.

Och så fortsätter det område efter område. Landsbygden lyfts inte fram som en offensiv och innovativ kraft.

En innovativ landsbygd kräver offensiva aktörer. Saknar vi sådana?

Nu är det inte bara landsbygdsministern som tycks ha sovit. Det viktigaste för att påverka en proposition är att svara på den remiss regeringen bjuder in till. Där har SLU och KSLA gjort ett gediget arbete, men i övrigt är det tomt.

Varför har LRF, Hela Sverige ska leva, Norrlandsförbundet, Hushållningssällskapen och andra aktörer som arbetar för en hållbar landsbygd varit tysta? Visst gör dessa aktörer mycket för vår landsbygd, men denna så centrala proposition ignorerar de.

En innovativ landsbygd kräver offensiva aktörer. Saknar vi sådana?

Fil.dr. Urban Laurin. Froghult Västergård.

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Fler krönikor: Den gröna bluffen - om miljöbilar och andra lögner

Landsbygdsutveckling: Landsbygden är ett demokratiskt haveri

Krönika: Här är listan som kan rädda landsbygden

Landsbygdsromantik? Nej, nu är det Dags att sluta med storstadsromantiken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel