Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ursäkt för fel ordval gjordes med bortförklaring

Att vara politiker är ett förtroende från medborgarna. Du blir vald av folket och får förtroendet att driva frågor som kopplas till partiets åsikter.

Nyligen hade socialnämnden i Timrå besök av landshövdingen, mötet skulle behandla avslaget på ett bygglov men det som fått fokus är en helt annan fråga.

Under mötet använde ordförande ord som för årtionden sedan strukits ur akademins ordlista. Landshövdingens bisittare utbrister: "Har ni den åsikten så har ni lång väg att gå" . Det säger en hel del om hur uttalandet tolkades.

Läs också: Per-Arne Frisk kallade modulboende för "negerby"

Kommunens ansökan var inte komplett, därför tvingades länsstyrelsen avslå byggnadslovet. Då påpekades även det olämpliga i att gå ut i pressen med avslaget, när felet låg hos kommunen. Detta resulterade i att en ledamot (S) ber om ursäkt å kommunens vägnar. Då inflikar ordföranden något kryptiskt om kommunens rätt.

Vi enades om en ny bygglovsansökan. Besökarna tackade för sig, nämnden satt kvar och diskuterade frågan. En ledamot (S) begär ordet och ifrågasätter kraftfullt ordvalet som använts: "Detta är en socialnämnd. Det är högst olämpligt att använda den typen av ord". Det påpekades även det olämpliga i uttalandet om att städning är "typiskt kvinnoarbete".

SVT fick ett antal tips och ringde för att ställa frågor om mötet. Jag berättade om mötet, där det omdiskuterade ordvalet givetvis ingick.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I media blev mötet en stor nyhet som förstärktes av att det var personer från socialnämnden som uttalat sig – vi som skall värna om alla människors lika värde.

Ordförande har tidigare uttalat sig om tiggarna. I januari jämförde han ett beslut om plats på äldreboende, som skiljer sig mellan kommuner, med en hockeymatch där domarna inte alltid dömer lika. Ganska förnedrande.

S i Timrå tar avstånd från ordvalet, men har stort förtroende för ordförande. Kommunalrådet och ordförande säger att ordet hade dragits ur sitt sammanhang. Finns det överhuvudtaget något sammanhang där detta ord är acceptabelt? Uttalandet är häpnadsväckande. Vad tycker ledamoten (S) som påpekade det oacceptabla ordvalet?

Läs också: Som politiker kan man inte uttrycka sig hur som helst

Alla kan göra fel ordval. Här blev ordvalet helt oacceptabelt. När ordförande bad om ursäkt gjorde han det med en bortförklaring. Detta gör mig mycket upprörd – gör man fel så ska man givetvis be om ursäkt med ödmjukhet.

Tyvärr är det bara att inse att de som tillhör S-ledningen i kommunen tillhör en grupp som aldrig kan göra fel och gör de fel så är det deras ensak – det har inte övriga politiker eller medborgare något att göra med.

Megan Sandberg (L)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel