Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA-dom ger CSN rätt att kräva in studieskulder

Efter att ha vunnit en rättstvist i USA får CSN större möjligheter att driva in studieskulder.
– Det är mycket glädjande, säger avdelningschefen Boel Magnusson.

Under flera års tid har Centrala studiestödsnämnden (CSN) försökt få en man med svenskt studielån som sedan många år bor i USA att betala sin studieskuld på 1,5 miljoner kronor.

Mannen, som nu är i 50-årsåldern, studerade i början på 1990-talet i USA och har sedan dess bott där. Han hade svenskt studielån under studietiden men har, trots upprepade krav, inte betalat något av skulden.

CSN bestämde sig för att driva ärendet till domstol och i augusti var det dags för federal rättegång i San Diego.

Tillsammans med två kollegor var Boel Magnusson, chef för inbetalningsavdelningen på CSN, på plats.

– Jag fick vittna om vårt studiestödssystem och blev även korsförhörd av mannens advokat. Det var en del konstiga frågor som var avsedda att minska min trovärdighet, säger hon.

I helgen kom domen och domstolen gick på CSN:s linje och mannen ska nu betala hela sin skuld.

I ett första steg avvaktar de nu de 30 dagarna som mannen har på sig att överklaga. Därefter går de vidare med att få in skulden.

– Domen är jättebra för oss, nu kan CSN gå vidare med flera ärenden, säger Boel Magnusson.

I USA finns omkring 9 700 återbetalningsskyldiga låntagare. Av dem är 2 400 dåliga betalare och deras sammanlagda skuld är närmare en miljard kronor.

– Vi har också en stor grupp som vi inte vet var de finns någonstans i världen, 17 000 personer. Deras sammanlagda skuld är 1,9 miljarder kronor och en del av dem bor säkert i USA, säger Boel Magnusson.

Hon berättar att de jobbar hårt för att systemet med studielån ska vara långsiktigt. Varje år betalar de ut 16 miljoner kronor i bidrag och 15 miljoner kronor i lån.

– Därför är det viktigt att alla betalar tillbaka sina studielån så att vi kan låna ut pengarna igen till nya studenter.