Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

USA:s återuppbyggnad av Irak fiasko

USA:s ansträngningar att återuppbygga Irak var dömda att misslyckas, visar en intern regeringsrapport. Ingen amerikansk myndighet har huvudansvaret för projektet som präglats av inkompetens.

Tidningen The New York Times har tagit del av en rapport på drygt 500 sidor om återuppbyggnaden. Rapportens övergripande slutledning är att USA:s regering inte förfogar över den politiska eller organisatoriska apparat som skulle behövas för att klara av det största återuppbyggnadsprogrammet sedan Marshallplanen.

Slutsatsen av dokumentet är helt enkelt att ansträngningarna att bygga upp Irak inte blev mycket mer än en reparation av det som förstördes under invasionen och den omfattande plundring som följde, skriver The New York Times.

Förre utrikesministern Colin Powell klagar enligt rapporten över att försvarsdepartementet efter invasionen 2003 ”diktade upp mängder av irakiska säkerhetsstyrkor – antalet steg med 20 000 i veckan! Nu har vi 80 000, nu har vi 100 000, nu har vi 120 000”.

Vid ett tillfälle fick en tjänsteman vid byrån för internationell utveckling fyra timmar på sig för att räkna ut hur många mil irakisk väg som måste repareras. Tjänstemannen letade igenom byråns referensbibliotek, och hans uppskattningar ingick omedelbart i huvudplanen för arbetet.

Pengar för många av de lokala projekten delades upp mellan lokala politiker och klanledare.

– Vår regionchef har blivit södra Bagdads Tony Soprano när det gäller att kontrollera pengarna: Ni måste använda min entreprenör annars blir jobbet inte gjort, säger en anställd vid ambassaden i Bagdad.

Ansträngningarna att återuppbygga Irak har omintetgjorts av byråkratiska strider, våld och okunnighet om de grundläggande dragen i det irakiska samhället, fastslår rapporten. Ingen amerikansk myndighet har haft huvudansvaret för programmet och samordning mellan olika inblandade myndigheter tycks inte ha förekommit i någon större utsträckning.

Resultatet har blivit ett fiasko som kostat 100 miljarder dollar, skriver The New York Times. Fram till mitten av 2008 ska 117 miljarder dollar ha använts på återuppbyggnaden av Irak, skriver tidningen.

Ansvarig för rapporten är den republikanske juristen Stuart Bowen, som är speciell generalinspektör för Iraks återuppbyggnad. Rapporten bygger på omkring 500 nyligen gjorda intervjuer samt över 600 revisioner, inspektioner och granskningar som Bowens kansli har sammanställt genom åren.

Rapporten läggs fram när Barack Obama tillträtt som president. Under hans regering väntas programmet ändra karaktär till att bli mer inriktat på småskaliga projekt och betona politiska och ekonomiska reformer.