Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Usel ekonomi i "Norrlandstingen" – som snart kan bilda ny region: "Vansinnigt korkat"

En storregion rycker närmare och halva Sverige är på väg att styckas av till ett Stornorrland.
Men de tre landsting/regioner som har absolut sämst ekonomi är just Västernorrland, Norrbotten och Jämtland Härjedalen.

– Man kan inte få ett flöte genom att slå ihop tre sänken, men det håller vi på med, säger Bengt Sörlin (M), ledamot i Landstingsstyrelsen.

Det är Dagens Samhälle som gjort en sammanställning av landstingens preliminära bokslut för 2015. Resultaten redovisas i miljoner kronor, men även omräknat i kronor per invånare där man alltså tar hänsyn till hur stor befolkning som varje landsting har.

Läs också: Ingen vet vad som händer med sjukhusen i en storregion

Det mesta talar för att halva Sveriges yta bildar en ny norrländsk storregion och i kvartetten i norr är det bara Västerbotten som inte har röda siffror i bokslutet. I stället ligger man väldigt nära ett nollresultat och hamnar i mitten när landstingen rankas med hänsyn till befolkningen.

Läs också: Landstinget Västernorrlands ekonomi tredje sämst i landet

Men sämst av alla är Jämtland Härjedalen som har ett underskott på 1 821 kronor per invånare med hänsyn till förra årets preliminära bokslut. Nästjumbo är Norrbotten med -961 kronor per invånare och som tredje sämst hamnar Västernorrland med -554 kronor.

– Det här är en av anledningarna till att det är så viktigt att få till stånd en storregion. Vi behöver få en så stor skattebas som möjligt så att vi får finansiering för vården, säger Andreas Sjölander (S), ordförande i Folkhälso-, Primärvårds och Tandvårdsnämnden.

Finns det inte en risk att ekonomin blir ännu sämre om man klumpar ihop de här fyra landstingen?

– Nej, jag tror tvärtom att det är en förutsättning att samla oss för att kunna finansiera vården i framtiden, säger Andreas Sjölander.

Men det finns även politiker som känner oro.

– När jag har snabbräknat så skulle vi tillsammans ha ungefär en och en halv miljard att återställa om vi skulle bilda region på de här fyra Norrlandslänen. Det är ett vansinnigt korkat beslut att tro att man skulle få någonting bättre, säger Bengt Sörlin (M).

Han hänvisar till att indelningskommittén pekar på stordriftsfördelar med en norrländsk storregion.

– Det innebär att människor kommer att behöva åka oerhört långt för att till exempel få vård. Och när det gäller regionala utvecklingsfrågor så kommer det inte finnas mer pengar, men däremot kommer det att finnas fler som ska slåss om dem, säger Bengt Sörlin.

Läs också: Stafettkostnader ökar lavinartat i Landstinget Västernorrland

En av förklaringarna till de dåliga ekonomierna i norr är det flitiga användandet av stafettläkare. Här ligger föga oväntat Västernorrland, Norrbotten och Jämtland/Härjedalen i topp om man räknar om kostnaderna för hyrläkare till kronor per invånare.