Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan sång är livet bara, nåt det inte borde vara

Bara några minuter innan jag nås av beskedet att Lennart Hellsing, en av giganterna i den svenska barnlitteraturen, har avlidit så satt min dotter och jag och sjöng Dinkeli dunkeli doja, heter en grön papegoja och om Herr Gurka som dansade vals och mazurka.

En av hennes favoritböcker är den samling av ramsor av Hellsing som är tonsatta av Georg Riedel och bildsatta av bland andra Poul Ströyer som vi har i bokhyllan.

Jag vet inte hur många gånger vi har sjungit oss igenom den där boken.

Vad ska vi göra – bita i kungens öra.

Vi har läst, sjungit och skrattat åt de knasiga ramsorna. Åt Krakel Spektakel, Filip Glad i Filipstad och Petronella ifrån Plaskeby, för att bara nämna några.

Lennart Hellsings verk har stått emot tidens tand på ett osannolikt bra sätt. Redan i början av 1950-talet började han ge ut böcker tillsammans med bland andra illustratören Poul Ströyer. Då kom till exempel den första boken om Krakel Spektakel och Kusin Vitamin, två av Hellsings figurer som de flesta barn – däribland min äldsta dotter – än i dag känner till.

Författaren Ulf Stark kommenterar i Dagens Nyheter Lennart Hellsings död:

– Ingen kunde skriva så suverän barnpoesi som han. Han har nog prånglat på fler oförståeliga ord på barn än någon annan. Han gick på tvärs emot läsbarhetindex.

Just det är en del av charmen med Hellsings böcker, det finns hela tiden saker att kroka tag i och prata vidare om med barnet. Rimmet Bagar Bengtsson här i stan, han har bakat en krokan följs till exempel ofrånkomligen av frågan: Pappa, vad är en krokan? Hans ramsor och böcker väcker nyfikenhet, det kanske bästa betyg en barnbok kan få.

Men vid sidan om skrattet finns också allvaret: Nu är Bagar Bengtsson död han har bränt sig på ett bröd och här ligger han begraven i en limpa.

Man kan inte överskatta vikten av bra och pedagogisk barnlitteratur. Det är där grunden läggs för att få barn att förstå hur roligt och underbart det kan vara att läsa och leka med ord. Och att det är kul att rimma och dikta. Dessutom är det väl belagt i forskningen att högläsning för barn utvecklar deras ordförråd och förmågan abstrakt tänkande.

Ingvar Lundberg, professor emeritus i psykologi och en av många som har forskat om läsning, säger i en intervju:

– Föräldrar har ett stort ansvar när det gäller högläsning. Här får de chansen att visa barnen att läsning är viktigt, intressant och betydelsefullt i livet.

Läsning är också grunden till nästan all inlärning i skolan, så att tidigt introducera sina barn för det skrivna språket är en fin gåva att ge sina barn. Det är något de kommer att ha nytta av i resten av sina liv.

Sedan ska jag inte sticka under stol med att det också är väldigt mysigt att få krypa upp i läsfåtöljen med någon av mina döttrar i knäet och få trollbinda med, eller få dem att kikna av skratt till, en sång, ramsa eller berättelse. Hellsing sa det som vanligt bäst: Utan sång är livet bara - nåt det inte borde vara.

Läs också: Läs både för och inför dina barn