Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utan Schengen hotas hela EU

Annons

Det Europeiska rådets ordförande, polacken Donald Tusk, är väldigt tydligt: EU har två månader på sig att få kontroll på flyktingkrisen – annars kommer passfriheten inom unionen att falla samman, säger han och fortsätter: Den fria rörligheten mellan EU-länderna är i fara om unionen inte kan kontrollera sina yttre gränser.

Jag skulle vilja påstå att hotet rör mer än kontrollen över de yttre gränserna. Även om EU lyckas få Turkiet att stänga sin gräns mot Grekland så att flyktingarna på ett anständigt vis kan få skydd i Turkiet, man redan lovat hela 28 miljarder kronor för detta ändamål, måste EU-länderna förmås att ta ett gemensamt ansvar för dryga miljon som redan kommit till EU, annars ställs folk mot folk.

Med andra ord, om inte EU kan förmå EU-länderna att till att börja med följa de överenskommelser som redan beslutats så har vi och hela den europeiska unionen uppenbara problem. Inte ens en process i EU-domstolen lär lösa frågan.

Slovakien har redan ifrågasatt det lagliga i beslutet att fördela flyktingar mellan länderna. EU har också möjlighet att gå till domstolen för att se till att beslutet om en omfördelning av 160000 flyktingar blir verklighet. Men det är oftast långdragna processer. Och här är det bråttom.

Sverige har utlovats ett förslag om omfördelning av flyktingar från Sverige till andra EU-länder till i början av 2016. Kanske kan ett förslag komma i februari. I mars väntas EU-kommissionen lägga fram ett förslag till en permanent omfördelningsmekanism inom EU.

Den stora frågan är: kommer det att gå? Vägrarländer med i första hand Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien säger nej av principiella skäl. Frågan är om de förstår hur folkopinionen ser ut i de länder som likt Sverige och Tyskland tar ett stort ansvar för de flyktingar som tvingats lämna allt bakom sig.

Jag tror att det i förlängningen blir omöjligt att upprätthålla stödet för det omfattande regionalstödet till dessa länder, om de inte tar reson. Risken är att hela EU slås i bitar. Men förmodligen kommer man att i det längsta undvika att detta inträffar. Troligare är att något som liknas det mindre EU 15 då fortsätter som före den stora utvidgningen 2004. De som vill kan säkerligen bli kvar. Men då måste flyktingströmmen bli ett gemensamt ansvar.

Fler och fler länder följer nu Sverige i spåren och täpper till gränserna. Österrike är det senaste exemplet. Tyskland tänker följa efter. Om inget görs är passfriheten snart ett minne blott. Det är lätt att i talet om stängda gränser glömma att Sverige tagit ett väldigt stort ansvar redan. När en ung skådespelare på Guldbaggegalan påminner statsminister Stefan Löfven om att folk trott på vad han sagt, så får han det att låta som om Löfven inte fortfarande står för en politik med öppet hjärta. Sverige kan bara inte lösa problemet ensamt. Skiljelinjen i svensk politik går fortfarande mellan de medmänskliga – och nyfascisterna i SD.

Men vi kan inte vänta oss att svenska väljare ska acceptera att länder som inte vill ta ansvar ändå vill ha EU:s regionalstöd. Krisen hotar hela EU-samarbetet. Det är ett farligt läge ur flera synvinklar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel