Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utanförskapet fördjupas med höga skatter på arbete

Replik på repliken ”Gammal moderatmedicin hjälper inte” av Susanne Eberstein och Ingemar Nilsson, ST tisdag 8 december.

Det är oroväckande att Socialdemokraterna inte har några egna svar på Sveriges långsiktiga utmaningar. Susanne Eberstein och Ingmar Nilsson menar att de vill bidra till en bättre utveckling, men vilken utveckling vill socialdemokraterna egentligen bidra till, när det enda som förs är en jobbfientlig politik som riskerar att bromsa Sveriges utveckling.

I dag ser vi hur utanförskapet förändras och fördjupas. Vi ser framför allt hur många människor som aldrig ens får sitt första jobb. Det är delvis på grund av höga skatter, vilket ökar risken för bidragsberoende.

Att fördyra jobb för unga, försämra för företagen och samtidigt höja bidragen kommer att leda till färre jobb, inte fler. Regeringens politik skadar jobb och tillväxt samtidigt som man pressar tillbaka människor i utanförskap.

Sverige har fortsatt höga skatter för dem med låga inkomster. En ensamstående förälder med låg inkomst har exempelvis tre gånger så hög skattekil i Sverige som i Danmark. Det håller tillbaka sysselsättningen i den svenska ekonomin.

Moderaterna vill därför bland annat införa ett första jobbet - avdrag som är anpassat för att ge störst skattelättnad för dem med små inkomster.

Det klingar lite falskt när Eberstein och Nilsson så hårt kritiserar jobbskatteavdraget, ett avdrag som de accepterat allt eftersom.

Det är en tydlig konflikt mellan oss och regeringen, de höjer trösklarna där vi vill sänka, då blir det också svårt att ta Susanne Eberstein och Ingemar Nilssons visioner om samverkan och samarbete på allvar.

Sverige behöver i stället ledarskap och reformer som gör att jobbtillväxten blir bredare så att de som står längst ifrån arbetsmarknaden kan få sitt första jobb.

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot

Eva Lohman (M)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel