Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utansjöverkens konkurs i nytt ljus – bolaget tömdes av känd ekobrottsling

En tidigare ekonomisk brottsling som dömts till fängelse för 34 fall av grova bedrägerier plundrade Utansjöverken. Det visar P4 Västernorrlands granskning.

Annons

Historien om Utansjö bruk, eller Utansjöverken, som för snart nio år sedan gav mer än halva befolkningen på orten jobb, är för många känd. Men turerna bakom nedläggningen, ägarbytena och konkursen är såväl komplicerad som extraordinär. I alla fall enligt konkursförvaltaren Alf Bolin, som Sveriges Radio Västernorrland har varit i kontakt med.

Vid Utansjöverkens sista redovisning år 2012 fanns tillgångar på drygt 12 miljoner kronor i bolaget. Men vid konkursen ska det bara ha funnits några tusenlappar kvar, enligt Alf Bolin.

– Det får inte gå till på det viset och jag har gjort en anmälan till Ekobrottsmyndigheten om misstänkt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer, säger Alf Bolin, till radion.

Läs mer: Domsjö fabriker gav bort miljonskuld

När Utansjö bruk lades ner i januari 2008 och 250 anställda sparkades, stod en väsentlig andel av befolkningen på orten utan jobb, då befolkningsmängden i Utansjö då var runt 200 personer.

Framtiden såg mörk ut, tills Domsjö fabriker under sommaren samma år valde att ta över brukets vedrenseri, och några få från gamla Utansjö Bruk återanställdes.

Vid det här laget var det lätt att tro att allt skulle vända. Men så blev det inte. Efter P4 Västernorrlands granskning och kontakt med den numera pensionerade konkursförvaltaren Alf Bolin, har den senaste konkursen fått nytt ljus på sig. I och med ägarbytena ska en person som är tidigare dömd för ekonomisk brottslighet kommit in i bilden och plundrat bolaget på de värden som fanns kvar.

Av de 600-700 konkurser Alf Bolin har förvaltat har han aldrig sett något liknande.

– Bolaget plundrades på allt som var värdefullt. Servrar och datorer försvann och ingen bokföring fanns kvar, har en före detta anställd berättat för radion.

Trots Alf Bolins anmälan gick Ekobrottsmyndigheten aldrig vidare med misstankarna. Ingen förundersökning inleddes. Förklaringen var att den misstänkte mannen nyligen hade dömts till två års fängelse för 34 fall av grova bedrägerier. Straffet bedömdes nämligen som tillräckligt för att omfatta även den nya brottsligheten.

Turerna kring Utansjö bruk genom åren:

I januari 2008 lades Utansjö bruk ned. Ett år efter nedläggningen bildades bolaget Utansjöverken AB och alla miljöskulder kom att ägas av det nya bolaget. Även då fick några ytterligare jobben tillbaka.

Sedan inleddes år av ägarbyten. 2013 valde Badger Invest AB att köpa aktierna i Utansjöverken och tog då över en stor skuld till Domsjö fabriker AB, men det tog bara ett år innan Badger blev tvunget att sälja vidare till Conistor – för 2 kr. Två månader senare bildades bolaget Unwaste AB.

Badger försattes därefter i konkurs och de anställda sades upp på dagen. Bolaget med hamnen i Utansjö överläts då till Unwaste AB och en skuldförbindelse skrevs under av den nya ägaren och affärsmannen Borislav Pavlic.

Därefter var Utansjöverken tömts och blivit försatt i konkurs.