Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildning på arbetsplats ibland bättre än i skolbänk

Många pratar idag om att utbildningen har hamnat i bakvattnet! Vad som oroar dem kan man undra över. Kärnan i en utbildning är att man kan orientera sig i livet och se sammanhangen och därmed se sammanhangen genom kunskap. Det får man genom att bejaka lusten till uppfostran, genom att utbilda sig.

Naturligtvis hänger man lättare med i samtalen om någon refererar till något som är förgånget i sitt samtal, om man är allmänbildad.

Läs även: Tillgänglighet får alla elever att lyckas i skolan

Jag för min del har inget emot att folk vill förkovra sig genom utbildning från alla skolor som erbjuds. Men med ålderns rätt vet jag att skolor är något man numer tvingas ta sig igenom för att få tillgång till ett arbete.

Naturligtvis måste alla få den utbildning som krävs för den yrkesutövning man strävar efter, men att därför gå en överkurs för att komma ut till arbetsmarknaden är ett hån mot många.

Läs även: Man ska ha rätt att välja fel som ung – och få en ny chans

Alla yrken kräver sin man och med det menar jag att man i många yrken bäst lär sig på den plats där man utför yrket och inte i en skolbänk.

Att man missar detta gör att många idag står utanför arbetsmarknaden. Naturligtvis är det lättare för de fackliga ombuden att peka på vilken förnämlig utbildning det krävs för att utföra yrket och därmed underlätta löneförhandlingarna.

Läs även: Höj studiebidraget – och hjälp oss ungdomar att få jobb

Att ett plus ett är två, men kan ibland bli tre, tycks ingen förstå om man inte gått en universitetsutbildning. Alla behövs vi om vi har förmågan att se till individen och inte bara till den utbildning man fått. Skolans utbildning är vad läraren förmedlar.

Svenske Sven

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel