Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre elever till Mittuniversitetet – trots ökat söktryck: "Måste anpassa oss efter budgeten"

En mindre budget från staten gör att skolan måste skära ner bland kurserna, trots att fler söker utbildning än tidigare. Det gör att över 600 färre elever kommer in på Mittuniversitetet i höst.

Annons

Den 29 augusti startar höstterminen för Mittuniversitetet.

I veckan kom det andra antagningsbeskedet till universiteten i Sverige för de som ska påbörja ny utbildning i höst. För Mittuniversitetets del har andelen antagna minskat med 617 studenter i jämförelse med förra året, enligt statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit fram. En siffra som motsvarar 7,1 procent.

– Anledningen är att vi har ett färre antalet kurser eftersom att vi måste anpassa oss efter budgeten från regering och riksdag, säger Kicki Strandh, kommunikationschef på Mittuniversitetet.

– Vi har ett ökat söktryck, men minskat utbud, vilket gör det svårare att komma in, säger hon.

De senaste fem åren har utbudet för utbildningarna på Mittuniversitetet minskat med ungefär 50 procent, enligt Kicki Strandh. Hon säger att åtstramningen för skolan, som har universitet i både Sundsvall och Östersund (sedan tidigare är avdelningen i Härnösand nedlagd), pågått i flera år. Framför allt är det de fristående kurserna som universitetet fått dra ner på.

– Vi har hanterat minskningen flera år tillbaka och är i fas ekonomiskt, men vi vill ju ha större uppdrag från regeringen då vi ser att våra utbildningar är attraktiva i och med det ökade söktrycket.

Mittuniversitetet är inte den enda högskolan i landet som har färre antagna till hösten. Högskolan i Dalarna har 1 227 färre studenter än förra året (10,5 procent) och på Stockholms Universitet är minskningen 1 776 (6,9 procent), mest i landet sett till antal.

Höstterminen för Mittuniversitetet startar 29 augusti.

Läs också: Här är utbildningarna på Mittuniversitetet som det är svårast att komma in på

Mer läsning

Annons