Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbildningsdag ska förbättra arbetsmiljön i skolorna: "Fåtal skolor som följer lagen"

Under tisdagen hade ett trettiotal ungdomar samlats på Domsaga för utbildas till elevskyddsombud – detta för att förbättra arbetsmiljön i skolorna.
– Vi har det inte på vår skola, men vi hoppas att få igång det. Det är vi elever som vet vad som behöver förändras, säger Johanna Röhlander, deltagare.

Annons

Sveriges Elevråd stod för tisdagens utbildningsdag på Domsaga. Meningen är att öka antalet elevskyddsombud som i sin tur ska ge en förbättrad arbetsmiljö i skolorna.

I Sverige är det krav på att det ska finnas elevskyddsombud på skolorna enligt arbetsmiljölagen. Men det är endast en tiondel av landets skolor som följer den.

– Ett elevskyddsombud bevakar och rapporterar arbetsmiljön på skolan. De har extra koll på både miljön i skolan men också den psykosociala miljön och elevernas välmående, säger Izabell Zaza projektledare för Sveriges elevråd.

Det var många elever från gymnasiet och högstadiet som deltog. Två av dem var Johanna Röhlander och Saga Pettersson från Sollefteå.

– Vi har fått information om vad man ska göra som skyddsombud och lärt oss hur vi ska få en sådan bra arbetsmiljö som möjligt för att kunna utveckla skolan på bästa sätt, säger Saga Pettersson.

Läs också: Mamma hittade dottern blodig under idrottslektionen: "Skolan vägrade att ringa efter ambulans"

Sveriges Elevråd är nu på en turné i Sverige för att utbilda skyddsombud. Trots att de informerar skolor inför utbildningen är det många som inte väljer att delta.

– Att det är så pass fåtal skolor som följer lagen i dag kan bero på att skolledningarna inte är medvetna om de hårda kraven. Eller att de helt enkelt inte prioriterar att jobba med det, säger Izabell Zaza.

Att bli elevskyddsombud är något som Johanna Röhlander bara ser som något positivt.

– Det är bara bra om elever och lärare kan samarbeta för en bättre skolmiljö. Jag skulle själv kunna bli det för att sträva efter en bättre skola för både mig och alla andra, säger Johanna Röhlander.

Läs också: Skolelever och äldre möts på Skottsundsbacken: "Lyssnade du på musik från en skiva som snurrar?"

Med utbildningsdagarna hoppas Sveriges Elevråd på en förändring och att allt fler skolor intresserar sig.

– Vi har märkt att det ökat och att allt fler skolor blir medvetna om det. Nu när medias intresse varit stort hoppas jag att de rektorer som inte skickat elevskyddsombud gör det till nästa år och inser att det här är viktigt, säger Izabell Zaza.

Nu fortsätter Sverigeselevråd uppåt i landet och nästa stopp är Umeå.

Läs också: Skvadern förlorar miljoner på sänkt skolpeng – rektor oroad: "Går inte att behålla kvaliteten"