Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utbrott av fruktad smitta i Indalsälven

Mängder av lax är redan drabbade av den fruktade sjukdomen.
Men det kommer sannolikt att bli mycket värre.
– Risken är att det kommer att bli ett riktigt bedrövligt år, säger Lars Hedman.

Det är mängder av fisk i älven i år och nu har det skett ett utbrott av den fruktade sjukdomen, Ulcerös dermal nekros (UDN). Den upptäcktes i Indalsälven för första gången i mitten på 1970-talet och då visste man till en början inte alls vad sjukdomen som smittar fiskarna berodde på. Fortfarande är det också oklart vad som egentligen orsakar såren som sedan blir infekterade och till slut dödar fisken men Lars Hedman, odlingsansvarig vid Bergeforsens fiskodling, har en teori.

– Det är jättemycket fisk i älven i år och jag tror det kan vara en av anledningarna till utbrottet, säger han.

Botas med formalin

Laxar på odlingen som drabbas av sjukdomen botar man genom att formalinbehandla bassängerna. Då försvinner symptomen och fiskarna överlever.

– Men skulle vi inte göra det skulle alla dö, säger Lars Hedman.

Sjukdomen drabbar könsmogen lax som kommer in från det salta vattnet i havet till älvens sötvatten, Symptomen börjar med att fiskarna får små cirkelrunda sår eller hästskoformade vita fläckar. De angrips senare av svampinfektioner och till slut så blir hela fisken vit och utgången är oundviklig.

– Då dör fisken, konstaterar Lars Hedman.

Få klarar sig

Men det finns enligt fiskodlare Hedman några laxar som klarar sig. De som efter leken vandrar ut i havet igen slipper det oundvikliga slutet. Men som det ser ut nu kommer fler fiskar att bli sjuka. I vattenbrynet längs älven hittar man lätt sjuk lax och det verkar bli fler och fler som drabbas av utbrottet.

– Det kommer att bli värre, säger en övertygad Lars Hedman.

Oftast utvecklas inte sjukdomen förrän vattnet blir lite kallare och de senaste åren har Indalsälven klarat sig riktigt bra från att drabbas av UDN. Men så är det inte i år och Lars Hedman har ett råd till alla.

– Jag skulle inte rekommendera någon att äta den sjuka fisken, säger han.