Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utdrag ur brottsregistret skickades till fel person

De jobbar båda med hästkrafter, men där stannar likheterna.
När Michael Edlundh begärde ut ett utdrag ur belastningsregistret fick han travtränaren Stefan Edins registerutdrag.
Det känns inte särskilt rättssäkert, säger han.

I torsdags skickade Michael Edlundh från Njurunda in sin ansökan om att få ett utdrag ur belastningsregistret från Rikspolisstyrelsen. Efter helgen kom svaret.

Jag tänkte att det ju var väldigt snabbt hanterat. Men det blev nog fort och fel i det här fallet. Försättsbladet var mitt med korrekt personnummer, namn och adress, men själva registerutdraget tillhörde en helt annan person, berättar Michael Edlundh som jobbar som servicerådgivare på Motorcentrum.

Nu undrar han vart hans eget utdrag tog vägen.

Och skickar de ut fel papper så kanske de registrerar fel också. Nu känner jag mig ännu mer angelägen om att få se uppgifterna som handlar om mig själv.

Michael hade en aning om att den Stefan Edin som registerutdraget handlade om kunde vara travtränaren som är verksam på Dannero.

Ja, det stämmer. Jag begärde ut ett registerutdrag nyligen eftersom jag behöver det för att få köra hästtransport . När jag fick svaret noterade jag att uppgifterna handlade om fel person, men jag har inte hunnit ta tag i det ännu, säger Stefan Edin när han blir uppringd av ST.

Han tycker att det är bedrövligt att utskicken inte kontrolleras bättre. Det skulle kunna handla om känsliga uppgifter.

Jag har ju ingenting att dölja, men det ska inte kunna hända. Det är verkligen jättedåligt, säger han,

Kjell-Göran Hansi som är sektionschef på Rikspolisstyrelsens serviceenhet i Kiruna beklagar misstaget.

Det är otroligt olyckligt och vi ska göra en utredning om vad det är som har skett, säger han.

För att få ut ett utdrag ur registret måste ansökan innehålla namn, adress, personnummer och en underskrift.

För att utdragen inte ska komma i orätta händer skickar vi dem också alltid till personens folkbokföringsadress, säger Kjell-Göran Hansi.

Enligt honom begär svenska privatpersoner ut omkring 350 000 registerutdrag årligen. Ytterligare 100 000 skickas exempelvis till sociala myndigheter, skolor och försäkringsförmedlare.

Någon gång varje år brukar det uppdagas att registerutdrag har skickats fel och förklaringen brukar vara den mänskliga faktorn. Att papperen förväxlas mellan skrivaren och kuverteringsmaskinen, säger Kjell-Göran Hansi.