Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utebliven debatt om Petersvik

Sundsvalls kommun beslutade på måndagen att fullfölja utbyggnaden i Petersvik.

Men beslutade i samma veva att inte bygga ut utan nytt triangelspår.

Samtidigt togs också beslut om satsningar på en ny simhall, sporthallar och teatern.

En logistikpark/kombiterminal i Petersvik har varit en av de frågor som diskuterats allra mest av Sundsvallsborna de senaste åren.

Många har hyllat satsningen, andra har varit upprörda och då inte minst de boende i Petervik.

När fullmäktige på måndagen beslutade om att genomföra investeringen på cirka 450 miljoner kronor var debatten över på knappt fem minuter.

Knappa fem minuter där fyra partiföreträdare hyllade satsningen.

Det började med att kommunalrådet Lars Persson (FP) gick upp i talarstolen och pratade om projektets betydelse för kommunens utveckling även om han nu medgav att det väckt känslor och motstånd.

Sedan gick oppositionsrådet Peder Björk (S) upp och poängterade att han för en gångs skull var överens med Lars Persson.

Kim G Ottosson (V) och Kjell Bergkvist (C) var de två andra som ställde sig upp och försvarade satsningen.

Men samtidigt som nu kommunfullmäktige beslutade om att bygga ut i Petersvik så beslutade man också om att inte bygga ut.

Lite krångligt kanske, men nu står det helt klart att utbyggnaden bara genomförs ifall triangelspåren och elektrificeringen av Malandsspåret fullföljs.

– Det är ändå viktigt för oss att visa att vi nu vill genomföra det här, men vi är också medvetna om att projektet hänger löst eftersom vi är beroende av externa beslut, säger Lars Persson.

Något som också oppositionen stöder fullt ut.

– Det gäller nu att vi kan använda tiden fram till att det definitiva beslutet om infrastrukturplanen ska tas i riksdagen nästa år så att vi får in järnvägssatsningen tidigare i planen, säger Peder Björk.

Förutom infrastruktursatsningar måste det också fattas ett koncernbeslut inom SCA samt miljöprövningen falla väl ut – annars blir det ingen kombiterminal/logistikpark.

Samtidigt tog också fullmäktige beslut om sin investeringsbudget i förvaltningsfastigheter för de kommande åren och också där var alla överens, med undantag av Sverigedemokraterna som krävde en återremiss av frågan.

I potten ligger 3,1 miljarder kronor där de största satsningar görs inom skolan, utifrån den lokalförsörjningsplan som antagits. Dessutom ska ett nytt äldreboende byggas.

Vad gäller kommunens verkliga långkörare i investeringsdebatten är det nu klart att det blir en ny simhall, en ny sporthall, en renoverad sporthall samt en förbättring av teaterlokalerna.