Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utgivaren om nätstormen: "Så jobbar vi – och därför berättar vi"

Annons

En till synes harmlös bild på höbalar i Munkbysjön som bildar svenska flaggan. Ett pågående fotbolls-VM och dagen då Sverige ska spela sin premiärmatch. Som lokal nyhetsförmedlare går vi såklart igång. Det här är en berättelse vi vill berätta!

Men det blir inte alltid som man har tänkt sig. Under intervjun framkommer det att de blågula höbalarna inte alls är en VM-hyllning. Den gula färgen symboliserar kampen mot barncancer och det här är i första hand en hyllning till barncancerforskningen, säger jordbrukaren själv. Det är också en gest för att stödja svenskt lantbruk.

Men det blir inte alltid som man har tänkt sig. Inte för jordbrukarna i Munkbysjön heller. Höbalsaktionen blir plötsligt ett slagträ av främlingsfientliga grupper. Under vår intervju framkommer det att jordbrukaren har blivit kallad rasist på grund av höbalarna och han berättar om sina känslor kring det. Det är också det vi berättar om i vår artikel.

Sverige vinner sin första premiärmatch på 50 år och på internet delas vår artikel om Per Johans höbalsmanifestation friskt – många av interaktionerna görs tyvärr på främlingsfientliga sidor.

I branschpress kritiseras vi hårt för vår artikel som man anser är byggd på en enda kommentar. En kommentar som dessutom visar sig vara skriven av vad som högst troligt är ett fejkat konto på Facebook. Man menar att vi dansar efter trollens pipa.

Jag menar att vi inte är deltagare i den trolldansen. Artikeln bygger på en persons upplevda känslor kring att ha blivit anklagad för att vara rasist. Vi har ingen anledning att ifrågasätta det. Det här är dock ett bra tillfälle för oss att ytterligare lyfta diskussionen om källkritik på redaktionen. Det finns alltid fler följdfrågor att ställa och fler kollar att göra. Det gjorde det också den här gången.

Läs också: Per Johan om uppmärksamheten: "Vi har blivit anklagade för att vara rasister och då räcker det med en kommentar"

Självklart ska vi ta ansvar för vår journalistik och det vi publicerar, men det är svårt att ta ansvar för hur den sedan sprids och av vilka. Vi kommer inte sluta rapportera av rädsla för att vår journalistik ska utnyttjas i tvivelaktiga syften. Däremot är vi de första att beklaga att så sker. Som sagt, det blir inte alltid som man tänkt sig.