Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Uthängda anmäler pedofilsajt

Tre män som hängts ut på en sajt mot pedofiler har polisanmält publiceringarna.

Männen är inte bosatta i Västernorrland men deras anmälningar har skickat hit till länskriminalpolisen för utredning.

En av personerna bakom sajten är bosatt i Sundsvall.

– De är utsatta för samma sak, de har hängts ut med namn och adress på internet. Det handlar om män som är dömda för barnpornografibrott, säger kriminalkommissarie Stefan Edin.

Om det är länskriminalavdelningen i Västernorrland som ska utreda brotten är inte helt säkert än.

– Det beror på var hemsidan är registrerad och var organisationen finns, säger Stefan Edin.

Sajtens talesperson Mikael Skillt kommer från Sundsvall men ST har inte lyckats nå honom för en kommentar om polisanmälningarna.

På hemsidan uppges att nätverket drivs helt ideellt och att deras slutmål är att det ska skapas ett offentligt och lättillgängligt register på samtliga dömda sexualförbrytare som riktat sin brottslighet mot barn.

Anmälningarna är rubricerade som brott mot personuppgiftslagen.

– Om man hänger ut någon som klandervärd är det också frågan om förtalsbrott. Fast det utesluter ju inte att man kan även använda sig av en annan laggrund som till exempel brott mot personuppgiftslagen, säger Christer Krantz, chefsåklagare i Sundsvall.

Enligt honom är personuppgiftslagen dessutom ganska sträng.

– Det är hårt reglerat på vilket sätt man får göra sammanställningar, systematisera och hantera personuppgifter. Man ska inte kunna skapa underrättelseakter på människor, det är det den här lagen syftar till att förhindra, säger Christer Krantz

Personuppgiftslagen trädde i kraft 1998 och har till syfte att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter behandlas. Lagen bygger i hög grad på samtycke och information till de registrerade.