Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utlandet hägrar

Sundsvall? Timrå?
Glöm det!
Och Ånge är ännu värre.
Över hälften av tjejerna i Medelpad vill flytta till en större ort – eller utomlands.
15-åriga Fatima från Gångviken är en av dem.

Valet till gymnasiet var en självklarhet för Fatima Amar-Pettersson från Gångviken. Det blev så klart Spin, samhällsvetenskapsprogrammet med internationell inriktning och undervisning på engelska.

– Det känns rätt. Jag är duktig på engelska. Och när jag ser på nyheterna om barn i andra länder som inte har det så bra så känner jag att jag vill jobba för FN eller nåt, säger hon.

Men först skulle hon gärna studera i London. Eller kanske på Sorbonne i Paris.

Fatima är inte ensam. Det är visserligen bara hon i klassen som valt Spin, men hon har flera klasskompisar som också vill flytta utomlands. Eller åtminstone till Stockholm.

– De vill komma härifrån, säger hon.

Varför det är så vet hon inte. Men hon spekulerar i att tjejer kanske påverkats av media och program som Sex & the City eller Lipstick Jungle.

– Affärskvinnor i stora städer. Det finns en längtan efter något sånt.

Det är ett välkänt fenomen att tjejerna vill lämna Norrlands inland medan killarna trivs med livet där och vill stanna. Men liknande tendenser finns även i Sundsvall och Timrå. Betydligt fler tjejer tror att de om tio år bor utomlands eller på en större ort, medan fler killar räknar med att de bor kvar.

Finns det då något som skulle kunna hålla kvar tjejerna?

Fatima har inget riktigt svar på den frågan. Men om hon finge välja mellan att ge Sundsvall ett äventyrsbad, en multisportarena och ett scenhus vet hon vad hon skulle ta.

– Arenan låter inte så lockande. Ett teaterhus är bättre tror jag. Det behövs mer kulturella saker, ett större utbud av sånt, säger hon.

Men Fatima vill bort i vilket fall. Hon har redan rest en del, bland annat besökt släkt i Algeriet och varit i Frankrike och Spanien, och hon längtar efter mer.

– Jag vill se världen innan jag skaffar barn och gifter mig, säger hon.

Ändå utesluter hon inte att hon så småningom flyttar tillbaka till Sundsvall. Det kan hon faktiskt tänka sig.

Å andra sidan kan det komma mycket emellan i Paris. Eller i London. Eller i New York ...

Anette Brännström anette.brannstrom@st.nu