Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utländska läskedrycker säljs olagligt i Sundsvall – nu får butikerna stå sitt kast

Två butiker belägna i centrala Sundsvall tvingas betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor vardera efter kontrollbesök av Jordbruksverket.

Fem tusen kronor kan en butik i Sverige få betala om de säljer konsumtionsfärdig dryck i plastflaskor eller metallburkar utan möjlighet för kunden att panta vätskebehållarna.

Det är vad två butiker i Sundsvall nu råkat ut för efter att Jordbruksverket varit i butikerna och ufört kontroller.

I den ena butiken fanns totalt 116 flaskor och i den andra 108, som inte uppfyllde kraven för svensk lagstiftning om godkänt retursystem.

Båda butikerna har fått möjlighet att yttra dig, men inga yttranden har kommit in till Jordbruksverket.

Dock måste alltid en miljösanktionsavgift betalas av personen som tilldelats den, även om den som tilldelats avgiften inte känt till vilka regler som gäller i Sverige.

Dock finns undantag gällande godkänd pant. Om en dryck innehåller mer än 50 procent mejeriprodukter eller juice, alternativt mer än 20 procent koncentrat, omfattas den av undantaget.

De drycker som kontrollerats i de aktuella livsmedelsbutikerna uppfyllde dock inte kraven som undantagsdrycker.

Läs även: Kommunen straffas för svartbygge

Läs även: Vattenfall krävs på miljöavgift

Läs även: Vattenfall får betala 25 000 kronor i avgift