Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utmana en bartender eller be matbutiken ta in din alkoholfria favorit – upplev Sober October

Hälsa och alkoholnormens påverkan på våra dagliga liv är två områden som lyfts allt mer i den dagliga debatten. För den som dricker alkohol är en vit månad ett bra sätt att bryta alkoholnormen och samtidigt uppleva hur stark den är. Det är många som upplevt alkoholnormen genom pressen att ta ett glas alkoholhaltigt vin eller öl trots att de inte varit sugna. Möjligheten att själv få välja och att då välja alkoholfritt är inte så stor eller så självklar som den bör vara.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

För sjätte året i rad är det återigen dags för kampanjen ”Sober October” vars syfte är att utmana och lyfta den egna, och samhällets, relation till alkoholnormen. Vi i IOGT-NTO Västernorrland vill vara med och uppmärksamma fördelarna med en alkoholfri månad. Ett av Sober Octobers syften är att starta en diskussion och reflektion kring hur vi som individer och även samhället i stort förhåller sig till alkohol och i vilka sammanhang den finns med. Utöver att alkoholnormen synliggörs när fler tar en vit månad så finns det också många hälsofördelar med att plocka bort alkoholen från ölen eller vinet. Utöver de självklara vinsterna med att vakna morgonen efter en fest klar i huvudet och utan minsta spår av baksmälla så finns en rad andra positiva effekter som minskad cancerrisk, bättre sömn och bättre hy.

För Plus-kunder: Kravet från IOGT: Alkoholfri representation för politiker och tjänstemän

Över tid kan vi se en förändring där alkohol på många sätt fått en status som vardagslyx eller som belöning vid vila eller återhämtning. Det bidrar dels till att allt fler sammanhang fylls med alkohol, men det genererar också negativa konsekvenser – både för personer som inte kan, eller vill, vistas i miljöer med alkohol men också för den egna personliga hälsan. Men samtidigt som alkoholhaltiga drycker stärker sin plats i många sammanhang ser vi också en motvikt i form av en stark alkoholfri trend. Systembolagets utbud av alkoholfritt växer och är den produktgrupp som ökar mest. Även vanliga matbutiker breddar sitt sortiment i takt med en ökad efterfrågan och allt fler krogar och uteställen inser behovet av att ha något mer än bara mineralvatten och läsk.

Det finns dock mer att göra, och under Sober October finns möjligheten att vara med och påverka den utvecklingen. Be den lokala matbutiken att ta in din alkoholfria favoritöl. Be en bartender utmana sig själv med en alkoholfri drink, och passa på att gå igenom de alkoholfria hyllorna på Systembolaget. Att umgås i krogmiljö på pubar, restauranger och barer är några av de mötesplatser där vi träffar nya bekantskaper och har trevligt. Men det är också platser där alkoholnormen är som starkast. Att utmana alkoholnormen i dessa miljöer gör skillnad och tillsammans bidrar vi till att alkoholfritt inte bara är en tillfällig trend eller en sämre version av alkoholhaltiga drycker. Alkoholfria viner, öl, cider eller vad det än må vara är drycker som funkar lika bra till vardag som till fest. Ta en vit månad och upplev en Sober October.

Margit Ulander

Distriktsordförande

Olle Häggström

Utvecklingschef

IOGT-NTO Västernorrland

Läs även:

Gårdsförsäljning är diskriminerande mot utländska tillverkare

Okej dricka alkohol – men betala för den själv

Tomas Izaias Englund: Ett nyktert beslut av landstinget att satsa på whisky från Ådalen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel