Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utpekade företagen hävdar att de inte gjort något fel

De inblandade företagen svär sig fria från ansvar för att kambodjanerna råkade illa ut i Sundsvall.
Holmen Skog försvarar sitt agerande och Sundsvallsföretagaren hävdar att plantsättarna har fått sina pengar.

En Sundsvallsbo i 50-årsåldern var tidigare firmatecknare för Botnia Skog AB som kambodjanerna och facket anklagar för bedrägeri.

Han lämnade officiellt uppdraget som firmatecknare för två år sedan när han dömdes för ekonomisk brottslighet, men enligt fackets misstankar styrde han ändå företaget fram till konkursen via bulvaner.

När ST ringer upp vill han inte lämna några närmare kommentarer. 

– Det där stämmer inte. De har fått sina pengar, säger han och slänger på luren.

Holmen Skog, som anlitade Sundsvallsföretaget för skogsplanteringen, får också skarp kritik av facket för att man inte gjort någonting för att hjälpa kambodjanerna.

Holmen Skog har även tidigare varit i blåsväder i en liknande tvist med GS-facket, när en grupp gästarbetare från Kamerun lurades på lön av ett annat företag som också satte plant på uppdrag av Holmen Skog.

Den gången lovade skogsbolaget bättring. Holmen Skog skulle i fortsättningen kontrollera alla entreprenörer noggrant i samarbete med GS-facket så att misstaget inte upprepades.

Thomas Bouvin, regionchef på Holmen Skog, försvarar skogsbolaget och hävdar att det är precis vad man har gjort i det här fallet.

– Vi lyssnade på facket när de uppmärksammade oss på problemen de upplevde med Sundsvallsföretaget. Då kontrollerade vi företaget noggrant tillsammans med facket och vår arbetsgivarorganisation. Vi gjorde även stickprov ute på arbetsplatsen, och kunde inte hitta någonting att anmärka på. Allt verkade fungera bra, säger han.   

Nu blev det ju inte så bra till slut. Ska ni hjälpa kambodjanerna på något vis?

– Det pågår ju en prövning av det här i tingsrätten och vi får väl först avvakta och se vad den ger.