Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakgrund: Turkiska kupper genom åren

/

Turkiet har en lång historia av militärkupper. Landet utropades som självständig republik i oktober 1923 och den militära eliten har varit framträdande i den turkiska politiken. (TT)

Annons

1960: Den första kuppen i Turkiska republiken ägde rum i 1960 till följd av ökade spänningar mellan den turkiska regeringen och oppositionen.

Undantagstillstånd infördes tidigt under året och i maj tog armén kontrollen. Turkiske premiärminister Adnan Menderes togs till fånga och avrättades året därpå, tillsammans med utrikesministern och finansministern. Under juntan infördes senare en mer demokratisk författning, med mer politisk frihet.

General Cemal Gürsel tog över och som både president och premiärminister och ledde landet till 1965, då Süleyman Demirel bildade en stark regering.

1971: Sex år senare var det på nytt oro i Turkiet som drabbats av ekonomisk kris och skenande inflation. Armén gick in och tvingade premiärminister Süleyman Demirel att avgå.

1980: I september genomför militären en kupp och inför undantagstillstånd och upplöser regeringen. 1983 återgick landet till civilt styre.

1997: Militären sätter hård press på premiärminister Necmettin Erbakan, som känner sig tvingad att acceptera en rad "rekommendationer". Hans koalition tvingas senare att avgå.

Källor: Al Jazira, BBC, NE

Mer läsning

Annons