Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU: Vi stödjer Erdogan

/

Världsledarna reagerar på händelserna i Turkiet. EU:s toppar säger att Erdogan har EU:s stöd. Danmarks utrikesminister Kristian Jensen säger att han fruktar att fler dödas, enligt Ritzau.

Annons

EU-topparna Donald Tusk, Jean-Claude Juncker och Federica Mogherini stödjer president Recep Tayyip Erdogans regering och uppmanar till en snabb återgång till konstitutionellt styre.

– Turkiet är en nyckelpartner för EU och EU stödjer till fullo den demokratiskt valda regering, landets institutioner och rättssamhället, säger de i ett gemensamt uttalande enligt AFP.

Även FN:s generalsekretare Ban Ki-Moon uppmanade till en snabb och fredlig återgång till "civilt styre" och tillade i ett uttalande att "militärt ingripande i vilket lands som helsts angelägenheter är oacceptabelt".

Löfven orolig

Statsminister Stefan Löfven följer utvecklingen i Turkiet.

"Jag följer med oro det allvarliga läget i Turkiet. Det är fortfarande en oklar utgång. Regeringen bevakar händelseutvecklingen noggrant. Utrikesdepartementet har aktiverat sin konsulära krisorganisation och uppmanar svenskar som befinner sig i Turkiet att hålla sig inomhus, höra av sig till sina anhöriga och hålla sig informerade om vad som sker", uppger han i en skriftlig kommentar till TT.

Han meddelar att regeringen har kontakt med andra EU-länder och arbetar för att värna svenska medborgares säkerhet.

Även Danmarks utrikesminister Kristian Jensen oroas.

– Situationen är fortsatt osäker, men det verkar som att regeringen får mer och mer kontroll på situationen, säger han till nyhetsbyrån Ritzau och fortsätter.

– Vi stödjer den regering som det turkiska folket har valt. Det är många saker vi är oeniga med Turkiet och även vissa punkter där vi diskuterar ganska hårt med Turkiet; om mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och pressfrihet, säger han.

USA, liksom Nato, uppmanar alla sidor i Turkiet att stå bakom den "demokratiskt valda" regeringen.

Bulgarien skärper gräns

Bulgarien skärper sin bevakning mot gränsen till Turkiet och uppmanar sina invånare att undvika att resa in till Turkiet, uppger landets regering i ett pressmeddelande.

Premiärminister Bojko Borisov har hållit möten med säkerhets- och underrättelsetjänsten om situationen i landet.

Bulgariens utrikesdepartement uppmanar alla bulgarer som befinner sig i Turkiet att stanna inomhus och undvika allmänna platser.

Mer läsning

Annons