Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos i Turkiet efter kuppförsök

/

Efter kvällens och nattens kuppförsök i Turkiet har 90 människor dött och över 1 000 skadats. Mer än 1 500 militärer har gripits.
– Kuppen kan stärka president Erdogans kort, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).

Annons

Turkiet kastades in i kaos under sena fredagskvällen när kuppmakare tillhörande landets väpnade styrkor tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara, understödda av stridsflyg och stridsvagnar.

Spridda uppgifter om våldsamheter med explosioner och skottlossningar rapporterades in från Istanbul och huvudstaden Ankara.

– Ingen hade kunnat förutspå en militär kupp av det slaget i Turkiet just nu, men det som sker är inte förvånande. Vi har sett en polarisering och oroande tendenser i Turkiet under en längre tid. Militärkupper för att lösa politiska problem är inget som EU-gruppen förespråkar. Kuppen kan stärka president Erdogans kort och få honom att förändra konstitutionen och ytterligare begränsa yttrandefriheten, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

På lördagsförmiddagen steg dödssiffran till 90, enligt den statliga turkiska nyhetsbyrån via AFP. Ytterligare 1 154 har skadats. Samtidigt har siffran på hur många militärer som gripits stigit till 1 563. Fem generaler och 29 överstar har avsatts, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till turkiska myndigheter.

Det turkiska parlamentet samlas till ett extrainsatt möte på grund av kuppförsöket.

Landets överbefälhavare Hulusi Akar, som ska ha hållits som gisslan under kuppförsöket, har fritagits. Nära 200 soldater på det turkiska militärhögkvarteret har gett upp, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån enligt AFP. Inga stridsflyg hålls längre av kuppmakare, däremot några helikoptrar som snart kommer vara under regeringens kontroll, allt enligt turkiska myndigheter via Reuters.

På lördagsmorgonen rapporterades dock att underrättelsetjänstens högkvarter attackerats av militärhelikoptrar, enligt en underrättelsekälla till Reuters. Högkvarteret har också beskjutits med maskingevär, enligt källan.

Flera medier rapporterade om att soldater tillhörande kuppmakarna gett upp sina positioner på en av broarna över Bosporen och lämnat sina stridsvagnar med händerna ovanför huvudet. De ska ha blivit attackerade av anhängare till presidenten Erdogan.

Turkietexperten Toni Alaranta säger att det verkar som att militärkuppen misslyckats och att det antagligen är en mindre klick av unga officerare som ligger bakom den, utan stöd från högre generaler och landets överbefälhavare.

– Regeringsföreträdare säger att allt är under kontroll, men det verkar inte heller stämma. Det är så mycket stridsflyg över Ankara och Istanbul och uppgifter om skottlossning mellan polis och soldater, säger Alaranta, forskare vid utrikespolitiska institutet i Finland, vid 04-tiden till TT.

President Recep Tayyip Erdogan manade till motstånd mot kuppmakarna och flög sedan till Istanbul, där han talade för jublande anhängare och sade att endast en mindre "störning" fanns i Ankara, enligt al-Jazira.

– Presidenten som valts av folket har fortfarande makten. Vi kommer att stå starka, sade han.

Erdogan kallade statskuppen för förräderi och skyllde kuppförsöket på den muslimska Gülenrörelsen, som i sin tur tidigare förnekat att den är inblandad, och lovade att "städa upp inom armén".

Att regeringen skyller på Gülenrörelsen behöver inte betyda något.

– Självklart vet vi inte vilka de här officerarna här, har de ens något med Gülenrörelsen att göra? Det är bara vad regeringen vill få andra att tro, säger Alaranta.

Expressens utrikesreporter Terese Cristiansson bor i Istanbul.

– Det är fullt av stridsplan ovanför taken. Här i Istanbul är det fullständigt kaotiskt, man hör skrik och rop ute på gatorna, säger hon till TT under natten.

Information om den pågående statskuppen är knapphändig.

– En del ropar att Erdogan har fallit medan andra säger något helt annat. Vi själva och andra har gett oss ut för att hamstra kontanter, mat och vatten. Det kommer bli kaos här en tid framöver, säger Terese Cristiansson.

Under kvällen och natten tog kuppmakarna kontrollen över flera tv-stationer och tvingade bland annat statliga TRT att läsa upp ett uttalande om att landet nu styrs av ett "fredsråd" som ska garantera befolkningens säkerhet.

Soldater tillhörande kuppmakarna stängde delvis av de broar som leder över Bosporen i Istanbul och tankertrafiken i sundet stoppades av myndigheter.

Risk för ökat våld

Toni Alaranta säger att många kännare misstänkt att en kupp ska ha varit på gång.

– Men det är ändå lite överraskande. Det verkar inte vara så välplanerat, med tanke på att det har blivit väldigt stökigt, säger han.

TT: Ser du en risk för ökat våld?

– Det finns fortfarande den risken så länge kuppmakarna har kontroll över vapen och stridsflyg och är beredda att ingripa. Det är också en långsiktig risk inom armén att det blir inre konflikter, och mellan olika civilgrupper. Vi har hört att pro-AKP-grupper är ute och trakasserar regeringskritiker. Jag tror att vi kommer att få se den typen av bilder de kommande månaderna, säger han.

Mer läsning

Annons