Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrikesminister Margot Wallström (S) är inte en antisemit

Det som driver svensk utrikespolitik är inte rasism. Likväl har utrikesminister Margot Wallström (S) hamnat på plats åtta på Simon Wiesenthal-centrets lista över de värsta antisemitiska/antiisraeliska händelserna från år 2016.

Mer specifikt är det Wallströms kritiska uttalande om utomrättsliga avrättningar som har retat upp centret, men ilskan riktas även mot andra saker som regeringen och Wallström har gjort. I stycket om Sverige nämns både erkännandet av Palestina och den "konsekventa och ensidiga kritik" mot staten Israel, som centret anser att Margot Wallström har framfört. Som straff får den socialdemokratiska ministern nu alltså stå där och skämmas – på en lista med antisemiter.

Möjligen kvalar uttalandet om utomrättsliga avrättningar in på "antiisraeliska" grunder, men att klumpa ihop seriösa politiker med antisemiter är olyckligt. Antisemitism-begreppet bör reserveras för riktig antisemitism, och kan därför inte användas som ett allmänt skällsord mot anständiga politiker som konstaterar att även staten Israel måste agera försvarbart och proportionerligt.

Även i Sverige har vissa Israel-vänner försökt använda den osakliga brännmärkningen som underlag för fortsatt kampanjande mot utrikesminister Wallström, men att sänka sig till den nivån fördummar bara diskussionen. Wallström försvarade inga knivattacker, hon ville bara se en grundlig undersökning av om utomrättsligt dödande hade ägt rum.

Den terror som har plågat och alltjämt drabbar Israel kan och får inte försvaras. Den måste bekämpas och fördömas – både av Margot Wallström och av andra politiska ledare.

Samtidigt är den långa ockupationen både ett misslyckande och ett övergrepp i sig. Därför måste den FN-resolutionen, som kräver att Israel stoppar byggandet av bosättningar på ockuperad mark, välkomnas. Inte minst från liberalt håll.

Det hedrar USA:s president Barack Obama att han såg till att resolutionen kunde antas. Det unika beslutet att avstå från att lägga in USA:s veto hamnade för övrigt på första plats på Simon Wiesenthal-centrets lista över antisemitiska/antiisraeliska händelser år 2016.

Kanske säger detta mer om listans urvalskriterier än om president Obama.