Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utrikesnytt i korthet

TORRSKODDA TURISTER. Hotell i Venedig försöker vända nackdel till fördel och erbjuder numera ett ”högvatten-paket” till sina gäster. Sedan två veckor är kanalstaden drabbad av de värsta översvämningarna på över 20 år. Men i stället för att gråta över spilld mjölk, eller högt vatten, erbjuder hotellen nu ett specialpaket med billigare hotellrum, en karta över alternativa promenader under högvatten, samt ”gratis användning av gummistövlar” för turisterna att plaska omkring i. Den 1 december var vattenståndet i Venedig 1,56 meter över det normala, de närmaste dagarna är utsikterna ”endast” 1,30 meter över det normala. (TT-AFP)

TOATRUBBEL. De 48 nya toaletterna på ett sjukhem i Rygge på Östfold i Norge upplevs så skrämmande av de äldre boende att de inte vågar använda dem. Stora delar av sjukhemmet har fått asiatiska så kallade spol- och torktoaletter installerade i badrummen. Genom att trycka på knappar kan användaren bli både ren och torr efter uträttat behov. Ett problem är att toasitsen är för liten för norska rumpor. ”Om om man sätter sig på sätet och lutar sig bakåt, så pressas locket mot knapparna som utlöser vattenstrålen. Sådant gör dementa människor rädda”, säger Aud-Kristin Løken, kommunpolitiker i Rygge. Toaletterna finansierades genom en privat insamling, men nu ska kommunen kartlägga vad det kostar att byta ut dem. (TT-NTB)